2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem talált kiutat királysága és alattvalói érdekellentéteiből IV. László

2019. július 10. 11:15 Németh Máté

Gyilkosság megrendelésre?

Gondolkodásáról sokat elárul az 1289-ben Habsburg Albert osztrák és stájer herceg, valamint a Kőszegiek között kitört háborúban tanúsított viselkedése.

A király nem lépett fel az országba betörő és várakat elfoglaló Habsburg herceg ellen, mintegy bosszút állva a számára sok kényelmetlenséget okozó Kőszegi családon. Ekkor már Lodomér érsek sem vetette el azt a gondolatot, hogy ideje lenne uralkodót cserélni az országban, s erre a velencei András herceg lenne a legalkalmasabb jelölt.

A terv kivitelezésére nem volt szükség, ugyanis 1290. július 10-én Körösszegen álmában halálos merénylet vetett véget László dicstelen regnálásának. Halálának körülményeiről keveset tudunk, gyilkosai minden bizonnyal kunok voltak (Árboc, Törtel, Kemence), akikkel később utolsó nádora, Mizse, annak testvére, valamint Édua bátyja, Miklós számoltak le.

Nem kizárt, hogy a merénylőket felbérelték - utólag sokan a körösszegi vár urára, Borsa Kopaszra gyanakodtak -, de az is lehetséges, hogy a kunok egy része már teherként tekintett az őket is veszélyeztető Lászlóra és annak kiszámíthatatlan viselkedésére, tekintve, hogy egy esetleges keresztes hadjárat elsöpörte volna népüket.

Figyelemre méltó tény, hogy Lodomér érsek már ez év elején kapcsolatba lépett a korábban említett velencei Andrással, talán annak ürügyén, hogy ha netán megürülne a trón, legyen, ki betöltse azt.

A jobb sorsra érdemes, hányattatott életű IV. Kun Lászlót 28 évesen érte utol a halál. Ahogy korábban említettük, merényletének háttere nem tisztázott, de az ország lakossága megkönnyebbüléssel fogadta halálának hírét, noha - a királynak nem lévén fia - a trón betöltésének problémája újabb nehézségeket jelentett a Magyar Királyság számára. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A király elleni merénylet ábrázolása a Képes Krónika miniatúráján (kép forrása: erdelyinaplo.ro)IV. László Vizkeleti Béla 19. századi grafikáján (kép forrása: dka.oszk.hu)IV. László a Képes Krónikában (kép forrása: Wikimedia Commons)Fermói Fülöp Magyarországra érkezik (kép forrása: elib.hu)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár