2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem sikerült egy csapásra megoldani a szívószálak minden nehézségét

2024. január 3. 20:20 Múlt-kor

Az ital adta élvezet egy pillanat alatt tovatűnt. Marvin Chester Stone mérgesen meredt a mentakoktéljában ázó, az angolperje szárából készült szívószálára, amelynek köszönhetően, immáron sokadik alkalommal, zavaró fűíz jelent meg az italában. A csalódott Stone-nál ekkor „betelt a pohár”, elhatározta, hogy megoldást szolgáltat a több millió, hasonló problémával küszködő sorstársának. Erőfeszítéseit siker koronázta: megszületett a modern szívószál.

Szívószál
Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Az 1880-as években induló fejlesztés nem igényelt bonyolult technológiai folyamatokat. Stone egy ceruza köré tekert papírdarabból indult el, majd az így megszületett tekercs két szélét összeragasztotta.

Sajnálatos módon, miután belemerültek az italokba, az első modellek elég gyorsan szétáztak.

Stone nem esett kétségbe, paraffin viasszal vonta be a szívószálak felületét, nagyban javítva azoknak a folyadékokkal szembeni ellenálló képességét

A nagy fejlesztés végül 1888. január 3-án fejeződött be. Az amerikai Marvin Chester Stone „mesterséges szalmaszál” néven szabadalmaztatta találmányát, amely ekkor még papírból készült.

Stone a szabadalom benyújtása után rögvest elkezdhette új találmányának a tömeggyártását. Évekkel korábban ugyanis már aktiválta tervezői géniuszát és megtervezett egy cigarettaszipkák sorozatgyártására alkalmas gépet, amelyre alapozva egy gyárat is létrehozott. 1890-re washingtoni gyára már több szívószálat gyártott, mint szipkát.

Ám a szívószálhasználók élete ekkor még nem volt gondtalan. Stone szívószálai ugyanis nagyon keskeny átmérővel jöttek le a futószalagról, így egy pohárba legalább kettő kellett belőlük, hogy a fogyasztó megfelelő mennyiségű italt tudjon felszippantani poharából.

Az átmérők az idő múlásával egyre nőttek, majd a második mérföldkő a szívószál történetében 1937-ben jött el, amikor egy másik amerikai, bizonyos Joseph Friedman megalkotta a mágikus csövek hajlítható verzióját.

A második világháborút követően a plasztik belépett az emberek életébe és egyre több használati tárgy készült műanyagból. Az 1960-as években a műanyag szívószálak valósággal elárasztották az USA-t, mivel gyártásuk egyszerű és olcsó volt, és emellett igen strapabíróknak is számítottak. 

A plasztik szívószálak tündöklése egészen napjainkig tartott, de úgy tűnik, idejük környezetkárosító hatásuk miatt leáldozóban van. A fogyasztók egyedül az USA-ban bődületes mennyiségű, csaknem félmilliárd szívószálat használtak el naponta, és a milliárdnyi miniatűr műanyag cső szennyezte a világ tengereit.

A növekvő környezettudatosságnak hála, a fogyasztók és a gyártók manapság más megoldásokat keresnek, és úgy tűnik, hogy az emberiség visszatér a gyökerekhez, a papírból készült szívószálak használatához.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Elmaradhatatlan kellék egy jó italhoz – Felföldi Anikó színművésznő 1962-ben (Kép forrása: Fortepan/ Bauer Sándor)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár