2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Ne hidd, hogy vak vagy bolond voltam” – Donna Rachele, az olasz diktátorné

2020. augusztus 18. 08:27 Andreides Gábor

A bölcs donna

Donna Rachele kevés, ám annál helyzetfelismerőbb politikai megnyilvánulásainak egyike a Fasiszta Nagytanács 1943. július 24-re összehívott ülésével kapcsolatos. Megérezve az összejövetel célját, azt javasolta férjének, hogy tartóztassa le az ellene fordulni készülőket, és ne tegyen eleget a tanácskozást sürgető kéréseknek.

Mussolini nem tette meg. Ismeretes, hogy a tanács a szavazást követően megvonta a bizalmat a fasiszta vezértől. A rendszer megbukott. Donna Rachele a másnap a királyhoz hivatalos Mussolinit szintén keresetlen szavakkal próbálta lebeszélni az államfői kihallgatásról. Férje megint csak nem hallgatott rá. Mussolinit letartóztatták.

Annál nagyobb hatással volt viszont férjére, amikor a nagytanács „árulóinak” megbüntetéséről volt szó. Az egykoron Mussolini ellen szavazó tizenkilenc közül 1944 januárjában ötöt – köztük Rachele vejét, Edda lányának férjét, Galeazzo Ciano volt külügyminisztert – halálra ítéltek és kivégeztek. Rachele Mussolini 1945. április 17-én látta utoljára élve férjét.

A háború végén két kisebb gyermekével letartóztatták, angol fogságba kerültek, majd Ischia szigetére szállították őket. A második világháborút követően megpróbálta visszaszerezni férje holttestét. Ez utóbbi csak 1957-ben sikerült, amikor az olasz kormány döntött a hamvak visszaadásáról.

Tizenegy évvel később újabb súlyos családi tragédia érte: 40 éves korában meghalt legkisebb gyermeke Anna Maria. A politikától továbbra is távol tartva magát fordított gondot férje emlékének ápolására.

Sohasem fogadta el a fasizmus iránt rokonszenvező pártok nosztalgikusai által sugalmazott özvegy királynői szerepet. 1979. október 30-án bekövetkezett haláláig szülőföldjén élt, és továbbra is csak azzal foglalkozott, mint akkor, amikor még Mussolini felesége volt: a házimunkával, földműveléssel.

Nem gyakran beszélt a nyilvánosság előtt. Egyik utolsó televíziós nyilatkozatában unokáival kapcsolatban azt mondta: „Azt hiszem, jó nagymamájuk vagyok, még akkor is, ha túl szigorúnak mondanak.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A gyermekekkelDonna RacheleDonna RacheleMussolini Edda nevű lányávalEdda és Galeazzo CianoBruno és Vittorio apjuk oldalánClara PetacciRomano MussoliniRachel Mussolini a fiával, Vittorióval 1973-ban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár