2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Napóleon kedvenc tábornokának maradványai kerülhettek elő Oroszországban

2019. július 11. 14:41 MTI

Több mint 200 évvel azután, hogy belehalt egy oroszországi csatában szerzett sebesülésébe, régészek feltételezik, hogy megtalálták Bonaparte Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait egy parkban.

ásatás
Kép forrása: Euronews

Charles Étienne Gudin tábornok, akinek a nevét párizsi Diadalívre is felvésték, 44 éves korában hunyt el 1812. augusztus 22-én, miután ágyúgolyó találta el Napóleon francia császár kudarcba fulladt oroszországi hadjárata során.

Gudint Napóleon személyesen is ismerte és tisztelte, halála után szívét a párizsi Pere Lachaise temetőben helyezték el egy kápolnában. A Versailles-i Kastélyban mellszobra áll, Párizsban pedig utcát neveztek el róla.

Francia és orosz régészek csapata közölte, hogy július 6-án a Moszkvától 400 kilométerre nyugatra fekvő Szmolenszkben végzett ásatás során bukkantak a maradványokra, amelyekről feltételezik, hogy az eltűnt tábornoké. A sírt egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt találták meg.

Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült.

A régészek közölték, hogy a koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek, és "igen nagy a valószínűsége annak", hogy az egykori arisztokratát, a francia forradalom és a napóleoni háborúk veteránját találták meg.

Pierre Malinovsky francia történész és régész, aki kulcsszerepet játszott a keresésben, hosszú kutatás eredményének nevezte a felfedezést.

"Történelmi pillanat ez, nemcsak nekem, de mindkét országnak" - mondta Malinovsky a Rabocsij Puty című szmolenszki lapnak, hozzátéve, hogy Napóleon és Gudin kiskorától ismerte egymást.

"Napóleon volt az utolsó ember, aki élve látta őt, ami nagyon fontos, és ő az első tábornok, akit a napóleoni időkből megtaláltunk".

Az ásatásban szintén résztvevő orosz hadtörténeti társaság közölte, ha valóban Gudint találták meg, az nagy szenzáció lenne. "Lehetséges, hogy DNS-vizsgálattal kell azonosítanunk a maradványokat, ami hónapokig, akár egy évig is eltarthat".

"A tábornok leszármazottai szoros figyelemmel követik a híreket" - tette hozzá a társaság. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Charles Étienne Gudin (kép forrása: thierrydemaigret.com)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 16.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár