Hitler elfeledett szövetségesei

Nagy-Britannia legrégibb vaskori aranykincsét találták meg kincsvadászok

2017. március 1. 10:45 MTI

Körülbelül 2500 éves vaskori aranykincset találhattak meg fémdetektoros kincsvadászok egy staffordshire-i mezőn. A BBC beszámolója szerint a két férfi négy arany ékszert: három nyakláncot és egy karkötőt talált közvetlenül a földfelszín alatt Leekfrith község területén. Julia Farley, a British Museum szakértője szerint az ékszerek időszámításunk előtt 400-250-ből származnak, és a legrégibb ismert nagy-britanniai aranyleletet képezhetik.

Aranykincs

A hajlított fémből készült nyakékeket gazdag és befolyásos nők viselhették, talán olyanok, akik a kontinensről házasodtak be a brit szigetekre – mondta Farley, aki szerint a lelet földbe kerülésének tanulmányozása értékes betekintést nyújthat a vaskori Anglia életébe. Az arany nyakpántokat és a karperecet külön-külön, egymástól körülbelül egy méterre elásva találták, a felszínhez közel. Farley szerint "egyedülálló, nemzetközi jelentőségű" leletről van szó.

Előbb egy vizsgálat fogja megállapítani, hogy valóban nemzeti kincsnek számító leletet találtak-e a kincsvadászok, majd előzetes becslést tesznek a piaci értékükről is. A kincskereső barátok közölték, hogy ha kapnak bármiféle megtalálói jutalmat, azt megosztják a családdal, amelynek a földjén az arany ékszereket találták.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!