2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Nácik által elrabolt kincseket talált gyűjteményében a Mannheimi Műcsarnok

2018. december 13. 19:54 MTI

Több kétes eredetű, vélhetően náci harácsolásból származó művet is talált az általa őrzött műalkotások között a Mannheimi Műcsarnok, amely teljes, 1933 után keletkezett gyűjteményét átvilágíttatta, hogy visszaadhassa jogos tulajdonosának az esetleges rabolt műkincseket.

Náci műkincsrablás

A Mannheimi Műcsarnok több, kétes eredetű műalkotást talált a gyűjteményében. Valószínűleg a nácik által elkobzott műkincsekről van szó. A dologra akkor derült fény, mikor a múzeum nem rég befejezte a teljes, 1933 után keletkezett gyűjteményének átvilágítását. A céljuk egyértelműen az, hogy a műalkotások visszajussanak a jogos tulajdonosokhoz. A múzeum által 1933-tól kezdődően beszerzett 2253 képzőművészeti alkotás között 25 olyat találtak, amiről feltételezhető, hogy a nácik lopták el, vagy kényszerítették a tulajdonosokat azok erősen nyomott áron való eladására.

Egyetlen esetben sikerült bizonyossággal megállapítani, hogy a mű náci rablásból származik. Wilhelm Leibl Der Trinker (Az ivó) című, 1874-ben keletkezett rézkarcát a múzeum egy olyan náci hivataltól vásárolta 1944-ben, amely a Németországból elmenekült zsidóknak a rotterdami és antwerpeni kikötőben hátrahagyott javait árusította, illetve osztotta szét.

Múlt-kor előfizetés karácsonyi akció

Azonban a mű eredeti tulajdonosának kilétét még nem sikerült megállapítani. A főleg a 19. századból származó, kétes eredetű 25 nyomatot vagy eredeti grafikát 1933 és 1945 között vásárolták olyan műkereskedőktől, akik aktív résztvevői és haszonélvezői voltak a náci műkincsrablásnak. A Kunsthalle Mannheim 2011-ben kezdte meg a tulajdonában lévő, 1945 előtt keletkezett és 1933 után vásárolt műalkotások eredetvizsgálatát Mathias Listl művészettörténész vezetésével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár