A vörösterror 133 napja

Műholdfelvételek bizonyítják az Iszlám Állam pusztítását

2015. szeptember 2. 09:45 MTI

Műholdas felvételek bizonyítják, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei lerombolták az ókori szíriai romvárosban, Palmürában található Bél templom főépületét - jelentette kedden az ENSZ egyik hivatala. 

Friss műholdkép a templomról

A vihar és a megtermékenyítő eső föníciai istenének szentelt, több mint kétezer éves Bél templom részleges lerombolásáról még hétfőn számolt be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport. "Meg tudjuk erősíteni a Bél templom főépületének és a közvetlen közelében lévő egyik oszlopsornak a megsemmisítését" - közölte az ENSZ Továbbképző és Kutató Intézete (UNITAR), amely összevetette a rombolás előtt és után készült műholdas felvételeket.

Az Iszlám Állam néhány nappal korábban fényképeket tett közzé egy másik palmürai nevezetesség, a római kori Baál-Samin templom elpusztításáról. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Palmüra a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik. Az IÁ fegyveresei májusban foglalták el. Szíriai tisztségviselők elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen. Az IÁ terroristái a minap lefejezték Palmürában Szíria egyik legkiválóbb archeológusát, a 81 éves Háled Aszaádot, mert nem akarta elárulni, hova rejtették a kincseket. A tudós több mint ötven évig vezette az ottani régészeti munkálatokat.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Egy korábbi műholdkép a templomrólNéhány héttel ezelőtt még Így nézett ki a templom

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!