2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért voltak annyira büdösek a középkori városok?

2022. március 18. 09:12 Múlt-kor

A város ütőere és pöcegödre

A nagyobb városok a folyók mentén alakultak ki és növekedtek nagyra már a középkorban is, ez azonban nem jelentette azt, hogy az ivóvizet is innen vették. London esetében a Temze vize is ihatatlan volt a szennyezés miatt. Az ivóvizet a Great Conduit nevű földalatti csatorna vitte a Tyburntől a városba.

A folyóba viszont minden bekerült, amit nem tudtak hová tenni. A temetetlen halottakat csakúgy a folyóba vetették, ahogy a mészárosok és a hentesek munkájának melléktermékeit. A városnak így lényegében a szemetese lett a folyó, a feleslegessé vált hulladék jelentős része a Temzében végezte.

Mindebből arra lehetne következtetni, hogy a folyó élővilága lényegében kihalt, ám a középkori forrásokból azt olvashatjuk ki, hogy nagyon is komoly halászat folyt rajta.

A halászatot London város természetesen szabályozta, viszont a középkori polgárok asztalára kerülő halnak csak egy kis része volt helyi, a feltárt csontmaradványok alapján a többség tengeri eredetű volt.

A hulladéklerakó mellett egyéb célokra is használták a folyót. Richard Whittington londoni polgármester építtette a Temze fölé azt a 128 ülőhelyből álló nyilvános vécésort, amelyet Whittington's Longhouse-nak neveztek el a londoniak. 1421-től kezdett el működni, és koedukált volt, a fele a férfiaknak, fele a nőknek lett kijelölve.

London egyébként a Temzével szerencsésebben járt, mivel a tenger közelsége miatt a folyón naponta kétszer érkezett a dagály. Ez azt is jelentette, hogy a beáramló tengervíz felhígította és kimosta a szennyezett folyóvizet. Más városok, amelyeknek a folyója távolabb volt a tengertől, nem voltak ilyen szerencsések, és a folyóvíz csak egy újabb szagforrást jelentett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Nők a fürdőházban, metszet Albrecht Dürer rajza nyománKözépkori latrina ábrázolása, 1350 körülSir Richard Whittington, London polgármestere a késő középkorban, aki hosszú évszázadok után először építtetettt nyilvános illemhelyet a városbanKéső középkori trágyáskocsi illusztrációjaA régi London Bridge részlete, 1600 körülTímár munka közben egy 17. századi németalföldi illusztráción

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár