2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Miért tudunk annyira keveset az ókori kelta druidákról?

2019. november 22. 18:57 Múlt-kor

Örök inspiráció és a valóság

A kereszténység a Kr. u. első században jelent meg először a mai Franciaország és Nagy-Britannia területén, és az évszázadok során egyre több kelta hagyomány helyére lépett.

A druidák mindazonáltal rendszeresen feltűntek a középkori irodalomban is, azt sugallva, hogy a pogány papok később gyógyítókká és varázslókká váltak.

Mivel azonban nem állnak rendelkezésre írott beszámolók kereszténység előtti kelta forrásokból, szinte lehetetlen alátámasztani bármiféle történelmi állítást a druidákkal kapcsolatban.

Ennek ellenére az évezredek során több „reneszánszt” is megéltek, például a romantika korában, illetve a 21. századi modern druidizmus formájában.

Habár a történészek jobbára túlzóként könyvelték el a rómaiak beszámolóit a druidák véres rítusairól, az erről szóló diskurzus 1984-ben tárgyi lelet formájában újra a felszínre került – szó szerint.

Abban az évben az angliai Cheshire-ben egy tőzegvágó emberi maradványokra lelt munka közben. Nem mindennapi leletről van szó: ez volt a híres lindow-i férfi, aki mintegy 2000 éve hevert a tőzegmocsárban, miután a jelek szerint több ütést mértek a fejére, majd megszúrták és megfojtották, végül pedig a mocsárban hagyták, ahol teste bámulatos állapotban konzerválódott.

A férfi gyomra fagyöngypollent tartalmazott, ami miatt több szakértő is feltételezte, hogy rituális emberáldozatról van szó, amelyet druidák hajthattak végre – egyesek szerint a férfi maga is druida előkelőség lehetett.

Csábító dolog a druidák valódi természetéről elmélkedni, azonban mivel eme ókori társadalmi osztályról minden ma hozzáférhető információ másodkézből való forrásokból származik, a legtöbb állítást lehetetlen alátámasztani.

Maga a „druida” kifejezés is jobbára általános terminussá vált, amely alá barmiféle tudós, tanító, filozófus, vagy szent ember tartozhat, aki a természeti erőkhöz, az igazságkereséshez, vagy a varázsláshoz valamilyen módon kötődik.

A régészet sem szolgál megnyugtató válaszokkal – egyetlen ókori leletről sem mondható el, hogy a szakértők jelentős hányada egyetértene abban, hogy druidáktól származik. Ahogy az ókorban és a középkorban, úgy ma is elsősorban a druidák misztikus, rejtélyes mivolta a legmeghatározóbb tulajdonságuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az 1781-ben Londonban alakult Druidák Ősi Rendje (Ancient Order of Druids) canterburyi páholya a 19.-20. század fordulóján (kép forrása: druidicdawn.org)A lindow-i férfi napjainkban, a londoni British Museumban (kép forrása: Pinterest)Kép forrása: historytoday.com
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár