2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért jött létre a lengyel-magyar perszonálunió? 

2014. november 25. 12:15 Csernus Szilveszter

Piast-Anjou szövetség

Ulászlónak alapos indoka volt a szövetségkötésre. Az újraegyesült Lengyelország kutyaszorítóban találta magát: keletről a még mindig pogány litvánok és szlávok, északról a Német Lovagrend, délnyugatról pedig a cseh király fenyegette Ulászlót, a magyar szövetség számára így égetően fontos volt. Ezt 1326-ban sikerült tető alá hozni, amikor a német offenzívát Károly királyunk oldaltámadása miatt nem sikerült Luxemburgi János cseh királlyal összehangolni. A Német Lovagrend további támadásaihoz remélt segítséget Ulászló, amikor Visegrádra küldte fiát, Kázmért, hogy erről tárgyaljon magyar szövetségesével.

Az újdonsült magyar királyi székhelyen azonban - a külpolitikai egyezkedéseken túl - történt egy annál emlékezetesebb esemény is. Az Erzsébet királynét is meglátogató lengyel herceg elcsábította testvére egyik szűz udvarhölgyét, Zách Klárát, akinek édesapja, Felícián, a gyalázatot lemosni igyekezvén, rátámadt a királyi családra.

Bár egyesek szervezett merényletet gyanítanak e mögött és a források is ellentmondásosak, a történészek többsége mégis egyetért abban, hogy a történet igaz: a húszéves Kázmér afférja Károly, Erzsébet és a gyermekek, Lajos és András elleni merénylethez vezetett (az eseményt kiválóan előadja Arany János Zách Klára című balladájában). Kázmér így közvetve életveszélybe sodorta testvérét, sógorát és unokaöccseit is. A két király közti viszony mégsem romlott meg, a magyar segítő hadak megindultak észak felé.

Három évvel Zách Felícián merényletkísérlete után, 1333-ban meghalt Ulászló, trónját így vehemens természetű fia, Kázmér vehette át. Palóczi Edgár szerint (Lengyel királyok Magyarországon) Kázmért még gyötörhette a lelkiismeret-furdalás, amikor királyként befogadta országába a (Klárával együtt) kiirtásra ítélt Zách-nemzetség megmaradt menekültjeit, akik Amandrinow néven lettek a lengyel nemesség tagjai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár