Hitler elfeledett szövetségesei

„Mennyire hiányoztatok!” – így üdvözölte a spanyol király az elűzött zsidók leszármazottait

2015. december 1. 10:05 MTI

VI. Fülöp spanyol király hétfőn Madridban tiszteletét fejezte ki az Ibériai-félszigetről több mint 500 éve elűzött szefárd zsidók leszármazottainak, és megköszönte "hűségüket" a spanyol nyelvhez és hagyományokhoz.

Spanyolországi zsidók kiűzése

A világ számtalan országából érkeztek vendégek a spanyol fővárosban rendezett ünnepségre, amelynek apropója, hogy egy október 1-e óta hatályos törvény szerint a XV. században elűzöttek utódai - történelmi jóvátételként - megkapják a spanyol állampolgárságot. "Mennyire hiányoztatok!" - fogalmazott beszédében a spanyol uralkodó, hangsúlyozva, hogy Spanyolország még nem felejtette el mindazt a tehetséget, amellyel a szefárd zsidók évszázadokon át hozzátettek fejlődéséhez. Példaként említette mások mellett Maimonidészt, aki egy személyben volt orvos, filozófus és jogász a középkorban.

VI. Fülöp köszönetet mondott, amiért az elűzöttek leszármazottai azt tanították gyerekeiknek, hogy szeressék a spanyol hazát, hogy "a szeretet diadalmaskodott a gyűlöleten". A katolikus királyok 1492-ben megparancsolták a spanyolországi zsidóknak, hogy vagy térjenek át a kereszténységre vagy hagyják el a félszigetet. 100 ezren maradtak, 200 ezren útra keltek és a világ különböző országaiban telepedtek le. Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter beszámolt róla, hogy eddig több mint 4 ezer állampolgársági kérvényt hagytak jóvá, és jelenleg 583 további beadvány vár elbírálására. Továbbá mintegy 10 ezren kértek konzultációt az állampolgárság megszerzésének módjáról.

Az eddig benyújtott kérelmek Venezuelából, Törökországból és Marokkóból érkeztek. A spanyolországi zsidó hitközségek szövetsége szerint az elűzöttek leszármazottainak régi vágya volt visszanyerni a kapcsolatot az anyaországgal. A kérelmezőknek igazolniuk kell származásukat, szoros kapcsolatukat a spanyol kultúrával és nyelvvel. Az okiratokon, dokumentumokon kívül bizonyíték lehet a családnév is. A madridi szefárd központ történészek segítségével listát készített azokról a nevekről, amelyek jellegzetesen spanyol eredetű szefárd nevek.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!