2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az Amelia Earhartról készült utolsó fotót

2016. szeptember 19. 16:54

A 20. század talán leghíresebb női pilótájáról készült utolsó fényképre bukkantak a szakemberek. A fotó 1937. július elsejének reggelén készülhetett mégpedig az Új-Guineai Lae-ben, miközben az igen boldognak tűnő, mosolygós Amelia Earhart – Frank Howard, a Vacuum Oil helyi képviselőjének társaságában – éppen arra várt, hogy feltöltsék a kétmotoros gépe üzemanyagtartályát, ugyanis aznapra még egy tesztrepülés volt betervezve. Másnap, július 2-án Fred Noonan navigátor társaságában elindultak végzetes útjukra.

Amelia Earhart (1897-1937) 1920-ban egy tízperces repülőútra fizetett be, amikor örökre beleszeretett a szárnyalásba, attól kezdődően minden pénzét erre fordította. A világon 16. nőként megszerezte a pilótaengedélyt, és 1928-ban első nőként repülte át az Atlanti-óceánt. Bár, ahogy fogalmazott, „csomag” volt csupán, egy csapásra híresség vált belőle. Később férjhez ment egy könyvkiadóhoz, így anyagi gondjai megszűntek.

A magassági rekordok sorát felállító Earhart – aki korábban első nőként repült át egyedül Európába – negyvenévesen fogott élete legnagyobb vállalkozásába: ő akart lenni az első nő, aki körberepüli a Földet. Kétmotoros Lockheed gépével, Fred Noonan navigátor társaságában 1937. június 1-jén Miamiból indultak útnak, hatalmas médiafelhajtás közepette. Az út során érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát és Délkelet-Ázsiát, egy hónappal később már Pápua Új-Guineán jártak. Az út utolsó harmada a Csendes-óceán felett vezetett, és a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek.

Earhart és navigátora 1937. július 2-án éjfélkor indult útnak a négyezer kilométerre fekvő, alig két kilométeres Howland-sziget felé. A tengeren két kivilágított amerikai hajó (a HMS Achilles és a SS New Zealand Star) szolgált útjelzőként számukra, a szigetnél egy harmadik hajó horgonyzott, hogy rádión navigálja őket. A felhős ég miatt azonban nem tudtak a csillagok alapján tájékozódni, Earhart az indulás után hét és fél órával közölte, hogy fogy az üzemanyag, valamint hogy ezer lábra ereszkedtek, nem sokkal később arra panaszkodott, hogy rossz a rádiókapcsolat. Utolsó üzenetét nyolc és háromnegyed órával az indulás után küldte útirányukról, ezután a kapcsolat megszakadt.

Az azonnal megindított, az amerikai történelemben példátlan nagyságú és költségű mentőexpedíció nem járt sikerrel. Négymillió dollár elköltése és félmillió négyzetkilométernyi terület átfésülése után felhagytak a kereséssel, Earhartot 1939-ben nyilvánították hivatalosan halottá. A pilóták sorsáról ma sem tudni biztosat: a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy elfogyott az üzemanyaguk és a tengerbe vesztek, de mások szerint eltévedtek és az 500 kilométerrel délnyugatra fekvő Kiribati-szigetek egyikén, a Gardner-szigeten (Nikumaroro) landoltak, ám segítség híján nem sokkal később meghaltak.

Egyes összeesküvés-elméletek szerint a feminista ikon valójában kém volt, és egy japán börtönbe került, majd 1945 után álnéven kezdett új életet. Az eddigi 11 darab, sikertelen keresési expedíció után most a tizenkettedikre gyűjtenek, hogy 2017 nyarán, az eltűnés 80. évfordulóján újból belekezdhessenek a kutatásba. Az előzetes becslések szerint 1 750 000 dollárra lesz szükségük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár