2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Megsemmisítették a háborús bűnökkel vádolt Stepinac bíboros elleni 1946-os ítéletet

2016. július 25. 11:26 MTI

Megsemmisítette a Zágráb megyei bíróság pénteken az Alojzije Stepinac (1898-1960) bíboros, érsek ellen hetven évvel ezelőtt hozott ítéletet: az érseket az akkori Jugoszláviában a kommunista hatalom 16 évi börtönbüntetésre ítélte az 1941 és 1945 között hatalmon volt nácibarát usztasa rezsimmel való kollaborálás vádjával, és megfosztotta állampolgári jogainak gyakorlásától. 

Stepinac bíboros

Ivan Trudic bíró pénteki ítélete szerint a második világháborút követően, 1946-ban meghozott törvényszéki határozat "súlyosan megsértette" az alapvető jogszabályokat, például a tisztességes eljáráshoz való jogot - jelentette a HINA horvát hírügynökség. Trudic az egykori eljárást "politikai kirakatpernek" minősítette.

Stepinac érseket a horvát lakosság egy része hősként és mártírként tiszteli, amiért számos zsidó életét mentette meg a második világháború alatt. Ezzel egyidejűleg azonban számos szerb és zsidó azzal vádolja, hogy közel állt az usztasa rezsimhez, amelyet több tízezer ember - történészek szerint mintegy 30 ezer szerb - horvátországi koncentrációs táborokban való meggyilkolásáért tesznek felelőssé.

Sokak szerint a római katolikus egyház papjai is besározódtak e súlyos bűncselekmények miatt. Mind a mai napig nem világos, hogy Stepinac a gyilkosságokkal világosan szembehelyezkedett-e, vagy azokat hallgatásával lehetővé tette. Stepinac érseket a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápa következetesen védelmébe vette a fasisztákkal való együttműködés vádjával szemben és 1998-ban boldoggá avatta.

A pénteki bírósági ítélet valószínűleg komoly feszültséget teremt Horvátország és a szomszédos Szerbia viszonyában, ez utóbbi ugyanis háborús bűnösként tekint Stepinacra. Korábban a szerb ortodox egyház tiltakozását fejezte ki a horvát katolikus egyháznál, amikor felmerült, hogy kezdeményezik Stepinac szentté avatását. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár