2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megrázó műalkotások az első világháborúból

2015. december 15. 14:25

A különböző horrorisztikus sérüléseket szenvedett, amputált katonák, valamint a halottak látványa hozzátartozott az első világháborúhoz, a hadviselő országok vezetői azonban jobbnak láttak elrejteni a nyilvánosság elől az ezeket megjelenítő képeket. Az Egyesült Királyságban is számos műalkotás jutott erre a sorsra.

Arcsérült katonák

A hivatalos portrékkal szemben a Henry Tonks sebész által 1916 és 1918 között festett, közvélemény elől takargatott képeken a brit katonák arcsérülései is megjelentek. Paul Moorhouse művészettörténész, a téma szakértője szerint „a testi sérülések széles körben ismertek és jól láthatók voltak, és az emberek gyakran megkérdezték a katonáktól: »Ezt hogyan szerezted? Hol szolgáltál?« Ezek a sérülések a katonai szolgálat jelképei voltak. Az arcsérülés azonban valami mást jelentett. Az irtózás kultúrájában az emberek szerették volna [a sérüléseiket] eltakarni a külvilág elől. És ez még egy másik neuralgikus pontot is érintett – ha elveszíted az arcod, egyúttal elveszíted az identitásodat is, bizonyos értelemben emberi mivoltodat, és az emberek már másképpen viszonyulnak hozzád. Ezek a fotók tehát nem nyilvános felhasználásra készültek.” 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Henry Tonks egyik, arcsérült katonát ábrázoló képeJelenet a Somme-i csata című dokumentumfilmbőlChristopher Nevinson: A géppuskaGilbert Rogers: A halott hordágyvivőJacop Epstein megcsonkított Rock DrilljeLudwig Kirchner 1915-ös önarcképeWilliam Orpen 1917-ben Sir Douglas Haigről készített festménye

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár