Hitler elfeledett szövetségesei

Megrázó képekkel sokkolták az amerikaiakat a világ első háborús fotósai

2017. május 19. 16:04

Mathew Brady a dagerrotípia, a fényképezés történetében elsőként gyakorlati használatba került képrögzítési eljárás úttörői közé tartozott Amerikában. A polgárháborút segítőivel végigfényképező Bradyt sokan a fotóriporteri munka atyjának tekintik. 

A virginiai Richmond romjai
A virginiai Richmond romjai

Brady 195 évvel ezelőtt, 1822. május 18-án született a New York állambeli Warren megyében. Kora gyermekkoráról keveset tudunk, a forrásokból az azonban már kiderül, hogy fiatalon New York városába ment festészetet tanulni. Itt találkozott Samuel Morse-zal (akiről kevesen tudják, hogy festőként is tevékenykedett), aki elsőként alkalmazta Amerikában a dagerrotípia eljárását (és aki személyesen ismerte Louis Jacques Daguerre-t).

Sérült uniós katona és bajtársa egy kihalt katonai táborban
Lincoln elnök és McClellan tábornok az Antietamnál

Brady eleinte csak a Morse által készített képeknek szánt, bőrből készült keretek megalkotásával foglalkozott, ám később maga is a dagerrotípia készítésének mesterévé vált. Azzal párhuzamosan, hogy kezdték országszerte megismerni a munkásságát, egyre több neves személyiségről készíthetett felvételt, többek között Edgar Allan Poe-ról is.

Három, Gettysburgnél fogságba esett konföderációs katona
A 21. michigani önkéntes gyalogezred főhadiszállása, 1865

Majd következett az amerikai polgárháború, amely során Brady elsőként ismerte fel, mekkora szerepe lehet a fotóknak a testvérharc dokumentálásában. Saját költségén egy csapatot szervezett maga köré, akiknek a segítségével végig az események közelében maradhatott. Ők lettek a világ első háborús fotósai. Brady felügyelte fényképészei munkáját, és még magánygyűjtőktől is vásárolt képeket, hogy gyűjteménye minél teljesebb legyen. 

Irvin McDowell tábornok és tisztjei Arlington House-ban, 1862-ben
Samuel P. Heintzelman tábornok és emberei, valamint azok családjai Robert E. Lee tábornok Arlington House-i otthonánál

A fotósok számos történelmi ütközet helyszínén – többek között az első Bull Run-i csatánál, az antietami és a gettysburgi csatánál – is jelen voltak. A Brady egyik fotósa, Alexander Gardner által az 1862-es antietami csatáról, illetve annak következményeiről készített felvételek valósággal „sokkolták a nemzetet”. A háború után a kormány 25 ezer dollárért megvásárolta a polgárháborús fotógyűjteményt, amelynek nagy részét a Kongresszuszi Könyvtár oldalán lehet megtekinteni.

Edward O. C. Ord tábornok tisztjei társaságában
Ulysses S. Grant tábornok tisztjei társaságában
A virginiai Richmond romjai
Gyalogosok kiképzésen
Halott konföderációs katonák hevernek egy árokban az antietami csata után
Temetésre készülődő katonák az antietami csata után
Tisztek egy főhadiszálláson
Az uniós sereg katonájának sírja mellett egy konföderációs katona fekszik az antietami csata után
Halott katonák hevernek a földön az antietami csata után
Halott konföderációs katonák egy téglafal előtt Fredericksburgben
Halott katonák a gettysburgi csata után
Sebesültek egy katonai kórházban

Magazin

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Halott konföderációs katonák hevernek egy árokban az antietami csata utánSérült uniós katona és bajtársa egy kihalt katonai táborbanHárom, Gettysburgnél fogságba esett konföderációs katonaA 21. michigani önkéntes gyalogezred főhadiszállása, 1865A virginiai Richmond romjaiIrvin McDowell tábornok és tisztjei Arlington House-ban, 1862-benLincoln elnök és McClellan tábornok az AntietamnálSamuel P. Heintzelman tábornok és emberei, valamint azok családjai Robert E. Lee tábornok Arlington House-i otthonánálEdward O. C. Ord tábornok tisztjei társaságábanUlysses S. Grant tábornok tisztjei társaságábanA virginiai Richmond romjaiGyalogosok kiképzésenTemetésre készülődő katonák az antietami csata után Tisztek egy főhadiszállásonAz uniós sereg katonájának sírja mellett egy konföderációs katona fekszik az antietami csata utánHalott katonák hevernek a földön az antietami csata utánHalott konföderációs katonák egy téglafal előtt FredericksburgbenHalott katonák a gettysburgi csata utánSebesültek egy katonai kórházban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!