2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldatlan rejtélyektől a leghíresebb cápatámadásig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2020. augusztus 8. 11:41 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek Románia majdnem analfabéta, de doktori címet szerző First Ladyjét, Elena Ceauşescut, elmerültünk a történelem hét megoldatlan rejtélyében, elborzadtunk a Csendes-óceánon elsüllyedt USS Indianapolis cápák által megtámadott legénységének sorsán, és beleborzongtunk a XX–XXI. század rockzenéjének legnagyobb tehetségeinek 27 éves korukban bekövetkező halálán.

Románia majdnem analfabéta főnöknője

- Ki a legjobb sakkozó a világon?
- ???
- Elena Ceauşescu, mert egyetlen paraszttal sakkban tartotta az egész országot.

Az 1970-1980-as években elterjedt vicc tökéletesen érzékelteti, mi zajlott Romániában a kommunizmus éveiben. Elena Ceauşescu kitörölhetetlen nyomot hagyott országa kollektív emlékezetében. Egyes visszaemlékezők és elemzők neki tulajdonítják a személyi kultusz csúcsra futtatását, a tudományos élet erkölcsi rombolását, a katasztrofális politikai és gazdasági döntések sorozatát: egyszóval a Ceauşescu-rendszer végzetes eltávolodását a szovjet típusú egypártrendszertől e szultanisztikus módon működő családi diktatúra felé.

A korabeli évtizedek suttogó szóbeszédében Elena Ceauşescu egyfajta vörös démonként jelent meg. Feleségként, „a nép anyjaként” és tudósnak beállított technokrataként (azaz maszkulinizált nőként) tabu volt minden „gyermeke” számára. Senki sem tudta, pontosabban nem merte megakadályozni, hogy a román First Lady – aki sokak szerint férjét is ügyesen manipulálta és valójában ő volt a döntéshozó – plágiumok sorozatával a tudománypolitika élére emelkedhessen. A kivégzése napján is arrogáns módon viselkedő Elenáról itt olvashat.

Hét zenész, aki 27 évesen hunyt el

„Úgy érzem, fiatalon fogok meghalni” – állítólag néhány évvel a halála előtt jósolta ezt Amy Winehouse a személyi asszisztensének, Alex Hainesnek. Egykori alkalmazottja azt is elárulta a sajtónak, hogy az énekes-dalszerzőnek komoly félelme volt, hogy csatlakozik majd a 27-esek klubjához.

Az „elitklub” híres rockzenészekből áll, akik mind 27 éves korukban távoztak e világból. Kezdve az 1938-ban elhunyt amerikai bluesgitáros Robert Leroy Johnsontól, akiről az a szóbeszéd járta, hogy egy ördögi alku részeként vált gitárvirtuózzá. Szintén 27 évesen halt meg a Rolling Stones egykori gitárosa, Brian Jones, valamint Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, valamint az 1990-es évek elején generációs ikonná váló Kurt Cobain is. A különleges, sokszor tisztázatlan halálesetekről itt olvashat.

Torpedó, majd cápák

A USS Indianapolis 1945 júliusában Tinian szigetéről a Fülöp-szigetekre tartott, hogy csatlakozzon a Japán inváziójára várakozó egységekhez. Egyik, eseménytelennek tűnő éjjelen egy japán torpedó csapódott be a hajó oldalába, ahol a repülőgépek üzemanyagait tárolták, így rögtön ki is gyulladt.

A következő japán találat a hajó közepét érte, aminek következtében a hajó üzemanyagtartálya robbant be. A láncreakciót nem lehetett leállítani, az Indianapolis kettétört. Pillanatok alatt megtelt vízzel, s mindössze 12 perc alatt elsüllyedt. Az 1196 emberből körülbelül 900-an élték túl a robbanássorozatot, s kerültek élve a vízbe. Sokan azt hitték, fellélegezhetnek, pedig a megpróbáltatások java még csak ezután kezdődött. Másnap reggel két ellenség jelent meg a semmi közepén hánykódó, egyre fáradtabb, meggyötört, sok esetben csonkolt végtagú túlélők között: a szomjúság és a cápák. A megpróbáltatásaikról itt olvashat.

Hét történelmi rejtély, amelyre máig nincs magyarázat

Az emberiség múltjáról az utóbbi időben egyre több ismeretünk van, azonban számos kérdésre mind a mai napig nem tudunk megnyugtató válaszokat adni. Ki építette a Stonehenge-et, és mi célból? Járhattak római katonák a messzi Kínában? Hol van Kleopátra sírja? Valóban elnyelte egy, az egyiptomi királynő halála után 400 évvel érkező szökőár? Mi történt pontosan a híres „északnyugati átjáró” – az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő útvonal – keresésére indult Franklin-expedícióval? Miről szól a Voynich-kézirat? Hol töltötte utolsó perceit Amelia Earhart és navigátora? A válaszok még váratnak magukra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár