2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megérkezett Budapestre a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállításának egyik fő attrakciója

2022. április 1. 10:35 MTI

Kicsomagolták a Szépművészeti Múzeumban szerdán Hieronymus Bosch Bolondok hajója című festményét, amely az intézmény Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel április 9-től látható, egymilliárd eurós biztosítási összértékű anyagot felvonultató kiállításán lesz látható.

Bolondok hajója
Hieronymus Bosch: Bolondok hajója (részlet)

Hieronymus Bosch a világ egyik legizgalmasabb és legemblematikusabb festői életművét alkotta meg; képei évszázadok óta izgatják az emberek fantáziáját – mondta el a Bolondok hajója kicsomagolásán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László hozzátette: a festmény a Musée du Louvre egyetlen Bosch-műve, amelyet sikerült kikölcsönözni a neves párizsi múzeumból.

Az egész fennmaradt Bosch-életmű alig több húsz festménynél, ennek csaknem a fele, tíz saját kezű Bosch-kép lesz látható a Szépművészeti tárlatán – hangsúlyozta.

Baán László kiemelte, hogy Budapesten az utóbbi fél évszázad egyik legnagyobb Hieronymus Bosch-kiállítása lesz látható.

Az MTI kérdésére a főigazgató elmondta: a bemutatott anyag biztosítási összértéke hivatalosan egymilliárd euró. Bosch képei valójában felbecsülhetetlen értékűek, hiszen nem elérhetők a műtárgypiacon, de egy-egy képe önmagában is több százmillió dollárt érne – jegyezte meg.

A Bolondok hajója erősen metaforikus festmény, amely egy mulatozókkal teli csónakot ábrázolva mutat rá az esztelenül a romlás felé haladó emberiség végzetére. A kép rengeteg utalást, szimbólumot rejt: szembetűnő például a Bosch által gyakran megfestett bagoly, amely a németalföldi festőnél nem a bölcsesség madara, hanem a gonoszság erőinek képviselője – tette hozzá.

Baán László elmondása szerint a nagyszabású kiállításra félszáz köz- és magángyűjteményből mintegy kilencven remekmű érkezik.

A Bosch különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját április 9. és július 17. között megidéző tárlaton a németalföldi mester festői életművéből a Bolondok hajója mellett látható lesz többek között a bruggei Utolsó ítélet-triptichon, a Királyok imádása (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetén (Berlin, Gemäldegalerie) és az Ecce Homo (Frankfurt, Städel Museum) is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hieronymus Bosch: Bolondok hajója (1500–1510 körül)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár