2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Még hollywoodi csillagot is kapott a Disney legnépszerűbb kacsája

2024. június 9. 18:05 MTI

90 éves Donald, a világ leghíresebb kacsája: az örök vesztes és örök méregzsák madár 1934. június 9-én szerepelt először egy rajzfilmben, és még ugyanebben az évben képregény formájában is olvashatók voltak kalandjai. („Igazi” születésnapjáról csak annyi derül ki a filmekből, hogy a tojást, amelyből a peches szárnyas kikelt, március 13-án, pénteken rakták le, az év pontos megjelölése nélkül.)

Donald
Miki egér és Donald kacsa Budapesten, 1989

Donald kacsa népszerűsége hamarosan felülmúlta Miki egérét is, ami azzal magyarázható, hogy az egér az amerikai nőszervezetek nyomására bátor „személyiséggé” lépett elő, míg Donald megmaradhatott ügyefogyottnak.

A kacsát először Art Babbit, a Disney egyik rajzolója vetette papírra, s már akkor matrózsapkát és -ruhát viselt, de még hosszú, vékony csőre volt. (Az viszont csak városi legenda, hogy Finnországban betiltották volna a nadrág hiánya miatt.)

A rajongók persze azt a Donaldot szeretik, akit – vagy amelyet – egy másik rajzoló, Carl Barks teremtett meg a 40-es években. Ő adta Donaldnak a jellegzetes, fiatalos, naiv arcot és benépesítette környezetét más figurákkal. A Disney-t Donald kalandjaiért kilencszer jelölték Oscar-díjra, de csak a viszonylag ismeretlen, a második világháború idején készült A Führer arca című darab győzött a versengésben.

Donald gyakrabban dühös, mint nem, keveset beszél, inkább cselekszik. Szándékai alapvetően jók, de mert mindig a rossz irányba indul, nem törődik semmivel és senkivel, egyre nagyobb bajba kerül.

Féktelen dühkitörései, tehetetlensége az akadályokkal szemben, tiltakozása az általa vélt igazságtalanságok ellen, még ha emiatt bajba is kerül – ezek tették a mindenkori közönség kedvencévé.Donaldnak elválaszthatatlan társa a hűséges Daisy, akivel 1937-ben találkozott egy mexikói utazáson.

Családjához tartozik még Dagobert bácsi, továbbá három unokaöccse, talpnyoma pedig megtalálható a hollywoodi hírességek utcájában. Ő volt az első, aki a második világháború idején jelentkezett a seregbe és az utolsó, aki (40 évvel később) leszerelt, ezen idő alatt az őrmesteri rangig vitte.

Neve Olaszországban Paperino, Németországban Schnatterich, Finnországban Aku Ankka, Dél-Amerikában Pato Donald, Szaúd-Arábiában Batut, Indonéziában Donald Bekek, kínaiul Tang Lao Ya, latinul pedig Donaldus Anas. Donald az Oregoni Egyetem és a brazil Botafogo focicsapat hivatalos kabalája.

Donald fénykorát a múlt század közepén élte, 1941 és 1965 között több mint száz filmben tűnt fel jellegzetes figurája. Kalandjairól képregények is készültek-készülnek, amelyek különösen Amerikában és Európában népszerűek, az öreg kontinens számos országában hetente és havonta jelennek meg Donald-újságok. Alakja feltűnik baba és játék formájában, képe ott díszeleg a ruháktól a bögrékig szinte mindenütt.

A statisztikák szerint valahol a világon a jelen pillanatban is olvas valaki egy Donald kacsa képregényt vagy néz egy Donald kacsa rajzfilmet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár