Hitler elfeledett szövetségesei

Második világháborús harckocsik eladók Franciaországban

2016. augusztus 23. 12:44 MTI

Második világháborús harckocsikat, dzsipeket és más harci járműveket vásárolhatnak Franciaországban az érdeklődők: a látogatók hiánya miatt a normandiai harckocsi múzeum árverésen szabadul meg a gyűjteményétől.

Második világháborús harckocsik eladók Franciaországban

Az Artcurial párizsi aukciósház szeptember 18-i árverésének 130 tétele között van egy 1942-ben gyártott M4 Cadillac harckocsi (becsült ára 80-140 ezer euró, azaz 25-43 millió forint), egy 1944-es Jeep MB (25 ezer euró, azaz 7,76 millió forint), valamint egy 1943-as Caterpillar D-8 bulldózer (4000 és 6000 euró, azaz 1,24 és 1,86 millió forint közötti becsült áron).

A sovány pénztárcával rendelkezők amerikai katonai pilóták, illetve ellenállók egyenruháját viselő próbababákra licitálhatnak 200 eurós (62 ezer forintos) fix kikiáltási áron. "Gazdasági, környezetvédelmi és adózási okokból úgy döntöttem, bezárom a múzeumot és eladom az egész gyűjteményt" - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Patrick Nerrant, az 1944. júniusi partraszállás helyszínéhez közel fekvő Catz városban működő Normandy Tank Museum alapítója.

A 2013-ban alapított múzeum látogatottsága idén mintegy 30 százalékkal csökkent. A gyűjtő szerint ennek oka a franciaországi terrorcselekmények és a turisták számának csökkenése, valamint a pénzügyi támogatás hiánya. A múzeum tulajdonosa, az Air France légitársaság nyugalmazott pilótája a nyolcvanas években kezdett második világháborús páncélos és más járműveket gyűjteni, és két fiával közösen több mint húsz típusú harckocsit állított helyre. Első szerzeménye egy 1944-es M24 Chaffee amerikai könnyű harckocsi volt.

A múzeumhoz 3000 négyzetméteres kiállítóterem - több mint negyven járművel, illetve a második világháború idejéből származó több ezer tárggyal -, egy repülőtér és bemutatókra alkalmas öthektáros földterület tartozik a létesítmény hivatalos honlapja szerint. A légi bemutatók és harckocsis kirándulások miatt a környékbeliek többször is reklamáltak, ez is arra serkentette az alapítót, hogy bezárja a múzeumot. Patrick Nerrant múzeumának tárgyait ugyan értékesíti, de megtart magának egy "kis készletet", amellyel reményei szerint egy újabb emlékhelyet létesít majd.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!