2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már csak ezen a héten látható az első világháborús kiállítás a Várkert Bazárban

2022. szeptember 12. 14:00 MTI

Szeptember 18-ig lehet megtekinteni a Várkert Bazárban az Új világ született – 1914–1922 című időszaki kiállítást, amely az első világháború centenáriuma alkalmából nyílt meg 2018 őszén – közölte a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány az MTI-vel.

I. világháborús kiállítás
A kiállítássorozat utolsó része érkezik fináléjához (Gyarmati István / Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért AlapítványForrás: Gyarmati István / Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutat

A szeptember 18-ig nyitva tartó nagyszabású kiállítás három részből áll és több mint kétezer négyzetméteren mutatja be az első világháború előzményeit, történéseit és következményeit – olvasható a közleményben.

Mint írták, a látogatók három szinten, különleges installációkon, interaktív kiállítási elemeken, érintőképernyős eszközökön böngészhető bőséges információn és izgalmas kisfilmeken keresztül kapnak átfogó képet az első világháborúról a tárlaton.

A kiállítás főkurátora Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatója.

„A nagyszabású kiállítás szakított az eddigi klisékkel. A győztesek, illetve a totalitárius diktatúrák által sulykolt hazugságokkal vagy féligazságokkal szemben bemutatta, hogy a hamar világméretűvé váló összecsapásnak valójában nem volt egyetlen európai győztese sem.”

„Egész Európa belerokkant a háborúba, elveszítette vezető szerepét, az Egyesült Államok pedig megszerezte a világ feletti uralmat. 1914-1918 között új világ született, a háború újrarajzolta a térképeket, áthelyezte a világgazdaság súlypontjait, új ideológiákat és izmusokat segített hatalomba. Mindez pedig meghatározza a jelenkor történéseit” – írták a közleményben.

„Ez a kiállítás a gonoszságot mutatja be, de a szabadságról szól. Arra biztat mindenkit, ne hagyja magát mások által befolyásolni. Harcoljon a saját gondolataiért, a saját igazáért. Ez a kiállítás az őszinteség kiállítása” – összegezte Schmidt Mária.

A kiállítás három részben mutatja be az első világháború történetét.

Az Új világ született – 1914–1922 című átfogó tárlat első része 2015 nyarán nyílt meg Európai testvérháború, a második szakasz pedig 2016 novemberében A háború urai alcímen.

A kiállítás utolsó része, Új világ született elnevezéssel 2018 ősze óta látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár