Hitler elfeledett szövetségesei

Máig rémálmokat idéz elő a pokol legijesztőbb démonait számba vevő kézikönyv

2017. július 14. 13:42

Az alvilág démonai az emberi képzeletvilágban mindig is léteztek, és számuknak csak a fantázia szabhatott határt. Mégis voltak, akik megpróbálták számba venni, milyen ijesztő lények élnek a pokolban, és hogyan épült fel a „társadalmuk”. Így tett egy francia okkultista szerző, Jacques Collin de Plancy is a 19. század elején. 

Máig rémálmokat idéz elő a pokol legijesztőbb démonait számba vevő kézikönyv

A démonológusok között nem de Plancy volt az első, aki „katalógust” készített a démoni erőkről, a Dictionnaire Infernal azonban az alvilági lényeket ábrázoló, szürreális és ijesztő ábrázolásaival mindenképpen a korábbi, hasonló témában született könyvek fölé nő.

Baál, a Pokol seregeinek hadvezére
Asmodeus, szerencsejátékházak felügyelője
A csillagászattal és mérgező növényekkel kapcsolatba hozott Stolas démon

De Plancy életében több tucat könyvet adott ki, ám egyikkel sem közelítette meg az elsőként 1818-ban megjelent, majd számos további kiadást megélt Dictionnaire Infernal sikerét. A könyv több leírását korábbi démonológiai munkák ihlették, többek között a 16. századi Pseudomonarchia Daemonum vagy a 17. században született Salamon Kisebb Kulcsa. Ezekben a művekben már felállították a pokol hierarchiáját, amelyet de Plancy is beépített a maga munkájába. A francia művében szerepelnek jól ismert lények, mint Lucifer és Mammon, de olyan kevésbé ismert alakok is, mint Ukobach vagy Xaphan.

Abigor, az egyik háborúdémon
Yan-gant-y-tan, a gyertyaujjú démon
Amduscias, a mennydörgés és a zene démona

Amikor 1818-ban először kiadták a Dictionnaire Infernalt, de Plancyt még a vallás ellenségeként ismerték, 1841-re azonban már istenfélő katolikusként tűnik fel. A mű 1863-as kiadásában – nem tudni pontosan, minek köszönhetően – már megjelentek a démonok ábrázolásai is, amelyek a munkát még a korábbinál is ismertebbé tették, tekintve, hogy a démonológiai történetének talán legemlékezetesebb ábrázolásairól van szó.

Ukobach, egy kisebb olajdémon
Ronwe démon
Andras, a bagolyfejű, angyaltestű démon
Deumus démon

A több mint hatvan démonrajzot Louis Le Breton francia festő készítette, amelyekből aztán M. Jarrault készített fametszeteket, amelyek egy, csak az okkultista tanok rajongóinak szubkultúrájában ismert műből egy manapság is széles körben hivatkozott, rémisztő démonológiai könyvet varázsoltak. Az ábrázolások azóta számos alkalommal bukkantak fel más démonológiai munkákban, többek között a Salamon Kisebb Kulcsában, de az interneten is gyakorta találkozhatunk a különösen ijesztő kreatúrákkal.

Magazin
 

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Baál, a Pokol seregeinek hadvezéreAsmodeus, szerencsejátékházak felügyelőjeAbigor, az egyik háborúdémonUkobach, egy kisebb olajdémonRonwe démonA csillagászattal és mérgező növényekkel kapcsolatba hozott Stolas démonYan-gant-y-tan, a gyertyaujjú démonAmduscias, a mennydörgés és a zene démonaAndras, a bagolyfejű, angyaltestű démonDeumus démon
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!