Hitler elfeledett szövetségesei

Ma van az ítélet napja

2015. szeptember 14. 12:04 MTI

A Gergely-naptár szerint szeptember 14-én - a gyakorlatban már szeptember 13-án, napszálltakor - köszönt be a zsidó újév, a ros hásáná. A zsidó naptár szerint 5776. tisri hónap elseje és másodika a zsinagógai újév, a világ és az ember teremtésének évfordulója, amikor az ember teremtett voltára és Istentől való függőségére is emlékeznek.

Megfújják a sófárt (a kosszarvból készült kürt arra a kosra emlékezteti a zsidókat, amelyet Ábrahám a fia helyett áldozott fel)
Megfújják a sófárt (a kosszarvból készült kürt arra a kosra emlékezteti a zsidókat, amelyet Ábrahám a fia helyett áldozott fel)

A zsidó naptár szerint négy újév van, ezek közül a legjelentősebb a zsinagógai újesztendő. A ros hásáná kifejezés szó szerinti jelentése az év feje, de illetik még a jóm truá (a kürtharsogás napja), a jóm hádin (az ítélet napja), a jóm diarichtá (hosszú nap), a jóm hárát olám (a világ születésnapja) és a jóm hákeszen (az eltakarítás napja) névvel is. A zsidó újév napja - lévén a zsidó naptár luniszoláris, azaz a Hold és a Nap szerinti naptár - mindig újholdra esik.

Az ünnep a lelki számvetés, az önvizsgálat, az ima időszaka, amikor a Talmud szerint minden élőlény elvonul Isten előtt, aki megítéli őket a következő esztendőre. Mivel a "közepesek" még haladékot kapnak, hogy megjavuljanak, a hithű zsidók ezen a napon visszagondolnak az elmúlt évben elkövetett hibáikra és tévedéseikre, az őket ért kísértésekre. Ugyancsak az újév napján adnak hálát a Mindenhatónak, mert egész éven át megóvta őket a balszerencsétől és a rossztól.

A zsinagógában áldást mondanak, majd megfújják a sófárt (a kosszarvból készült kürt arra a kosra emlékezteti a zsidókat, amelyet Ábrahám a fia helyett áldozott fel). A hagyomány szerint a sófár hangja hallatszott a Sínai-hegyi kinyilatkoztatás alkalmával, és ez jelzi majd a Messiás eljövetelét is. A ros hásánát megelőző hónap már a megtérés jegyében telik, szokás ilyenkor jókívánságokat küldeni, az év közben tett fogadalmakat feloldani.

A nap előestéjén fehér ruhába öltöznek, és a zsinagógában is a fehér szín az uralkodó. A zsidó újévi asztalon datolya, gránátalma, tök, csicseriborsó és póréhagyma található, mert ezek a termékeny és gyorsan fejlődő növények a kabbala szerint a szerencse jelképei. Nem hiányozhat a hal sem (a fejével együtt), továbbá a mézes alma, amely kellemes és vidám évet hozhat. A máskor sós és hosszúkás kalács (barhesz) is kerek és édes.

Ros hásánát sok helyen olyan tevékenységekkel töltik, amelyet egész évben végezni akarnak, ezért éjszaka sem alszanak (nehogy elaludják a szerencséjüket), hanem imák és vallásos énekek hangzanak fel. Közép-Európában elterjedt ros hásáná első napjának délutánján - vagy ha az a nyugalomnapra esik, akkor a következő napon - a táslich szertartás. A kenyérmorzsát összegyűjtik, és beleszórják egy folyóba, ezzel jelképesen vízbe vetik a bűneiket, hogy tisztán kezdhessék meg az újesztendőt.

Ros hásáná után tíz nappal tartják a legnagyobb zsidó ünnepet, a jóm-kipúrt. A köztes időszakot tíz bűnbánó napnak nevezik, amikor minden nap különleges bűnbánó imákat kell mondani, az erre eső szombat a megtérés szombatja. Jóm-kipúr a nagy megbocsátás napja, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az újesztendőben is élhetnek.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!