2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ma is áll az ókori Róma legnagyobb szemétdombja

2023. március 15. 14:26 Múlt-kor

Az éltető olaj

A rómaiak életében az olívaolaj kulcsfontosságú szerepet játszott. A lakosság az étkezés mellett világításhoz és fürdéshez is használta, de gyógyszerként is alkalmazhatták.

A birodalom önmagában, az Appennini-félszigeten azonban nem tudta megtermelni a lakosság ellátásához szükséges olajmennyiséget.

Az amforákban szállított termék Augustus uralkodásának időszaka alatt a hispániai provinciákból, elsősorban Hispania Baeticából adó formájában kezdett beáramlani a központba. A provinciából származó olajimport mennyisége a Kr. u. 2. század végére érte el a csúcspontját.

A római gazdaság megértésének egyik kulcsa annak feltérképezése, hogy hogyan látták el az uralkodók alapvető élelmiszerekkel a lakosságot, és ebből a szempontból az amforák ismét csak kitűnő forrásértékkel bírnak.

Augustus császár tudta, hogy a növekvő római népesség ellátásához egy jól megszervezett rendszerre van szükség, egy olyan adminisztratív struktúrára, amely biztosítja a provinciák és a központi területek közötti zökkenőmentes kereskedelmi kapcsolatokat.

Mivel a császár uralmának egyik legfőbb támaszát a plebs jelentette, a nép sok esetben ingyen jutott hozzá a gabonához, amelyet egyébként államilag szubvencionáltak, vagyis mesterségesen alacsonyan tartották az árakat. Augustus még egy külön hivatalt is felállított a nép gabonaellátásának szabályozására.

Vannak azonban kutatók, akik szerint a praefectura annonae nemcsak gabonával, hanem más élelmiszerrel, többek között olajjal is foglalkozott, legalábbis erre utal, hogy a Hispania Baeticából származó amforák még a birodalom északi határaiig is eljutottak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár