2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lugosi Béla eredeti Drakula-plakátjára is licitálhatunk az idei Falra Fel! plakátaukción

2022. november 9. 20:28 MTI

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Falra fel! plakátaukciót a Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium szervezésében, amelyen számos különleges ereklyére – köztük az 1931-es, Lugosi Béla által fémjelzett Drakula film plakátjára – licitálhatnak az érdeklődők november 17-én az Atelier Budapestben – közölték a szervezők az MTI-hez eljuttatott keddi közleményükben.

plakát
A Drakula-plakát egyik változata

A tájékoztató felidézi, hogy számos magyar filmes tett szert világhírnévre a tengerentúlon, köztük Kertész Mihály, aki előtt A magyar föld ereje című, 1917-es filmjének plakátjával tisztelegnek a szervezők.

A későbbiekben Michael Curtiz néven hódította meg Hollywoodot, és alkotta meg 1942-ben a Casablancát, melynek plakátja szintén megtalálható lesz az árverés tételei között.

A pop art közkedvelt és közérthető formanyelvét képviselik a My Fair Lady, az Estély habfürdővel, a Dél csillaga, a Matrózszerelem és a Ragyogj, ragyogj, csillagom! filmek plakátjai – olvasható a közleményben.

Az aukción ezúttal is lesznek kereskedelmi- és reklámplakátok, mint például a velúrszőnyeg, a mosó méteráru, a Közért, a Zizi és a Deischel sodronygyár falragasza, a fogápolást népszerűsítő plakát vagy éppen a Keménykalap és krumpliorr plakátja Alfonzóval.

A vásári plakátokat a BNV és az 1938-as bécsi őszi vásár plakátjain kívül a Feszty-körkép Városligetbe való 1909-es visszatérését ünneplő darab képviseli, és érdekes színfoltot jelent Andy Warhol Roli Zoliról, a Lemezárugyár játékáról készített grafikája.

A közlemény kitér arra, hogy a Falra fel! aukcióján az érdeklődők licitálhatnak egy Latinovits-blokk darabjaira is, benne filmplakátokkal, mint például az Isten hozta, őrnagy úr! vagy a A legszebb férfikor, és standfotókkal.

A szervezők tisztelegnek az idén elhunyt Jean-Luc Godard előtt is, a rendező Alphaville című filmjének plakátjával.

A külföldi alkotások plakátjai közül árverésre kerül a Get Carter Michael Caine-nel, a Manhattan Woody Allentől, a Ginger és Fred Fellinitől, a My Fair Lady Audrey Hepburnnel vagy a The Rocketeer plakátja is.

A zenei kínálatban olyan ritkaságokhoz lehet hozzájutni, mint például a Teenbeat holland zenei magazin 1968-as száma, számozott művészplakátok Jim Morrisonról és Mick Jaggerről, a Nap-Nap Fesztivál vagy a holland Plastic Dolls 1987-es Petőfi Csarnokbéli koncertjének plakátja Gerhes Gábor grafikájával – áll az összegzésben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár