2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Levágott női kézfej és néhány szál virág – darabolós balatoni rémdráma 1958-ból

2020. május 16. 08:23 Dulai Péter

Iszik? Meleg? Morfinista!

Dr. Bodor Endre 1965-ös, a kor gyilkossági ügyeihez megkerülhetetlen, de bizonyos dolgokkal kapcsolatban fenntartásokkal kezelendő könyvében, az Élet elleni bűncselekményekben a nyomozati anyagra hivatkozva többször is leírja, hogy dr. Susszer Frigyes nemcsak, hogy gyógyszerek adagolásával akart végezni második feleségével és annak lányával, de saját maga is „közismert morfinista volt”.

Betegeit rosszul kezelte, Borsodból pedig többek között azért is kellett az ország másik felébe költöznie, mert fél évre felfüggesztették a függősége miatt. Jolánnal együtt olyan helyre kellett mennie, ahol senki nem ismeri.

Az, hogy egy orvos morfiummal és egyéb, általa könnyen hozzáférhető gyógyszerekkel akar embereket gyilkolni, majd így végez magával is, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy morfinista.

Persze egyúttal nem is zárja ki a Bodor által használt, nem túl hízelgő „morfinista orvos” megnevezést sem, de összecseng a szocializmusban előszeretettel sugalmazott vélekedéssel, miszerint ha valaki bűnt követ el, az szenvedélybeteg vagy éppenséggel aberrált (meleg) nemi hajlamai vannak.

Érdekes, bár nem meglepő az sem, hogy az üggyel kapcsolatban a Zala Megyei Levéltárban semmiféle anyagot nem találtunk, a korabeli sajtó, vagyis a Zalai Hírlap sem adott hírt róla.

Azt, hogy Susszer morfinista volt, vagy sem, 60 év távlatából már aligha fog kiderülni. Ami biztos: feldarabolta nevelt lányát, akivel szerelmi kapcsolatban állt, aztán félve a következményektől megpróbált öngyilkos lenni a zalaegerszegi Arany Bárány Szállóban. Öt napra rá meghalt, így kivonta magát a törvény általi felelősségre vonás alól.

Tótpál Jolán levágott feje mellé pedig egy fésűt és néhány szál virágot is tett a faládába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Tótpál Jolán

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár