Hitler elfeledett szövetségesei

Legalább 600 ember földi maradványait rejtheti a középkori temető

2016. július 29. 12:49 MTI

Meroving-kori nekropoliszra bukkantak régészek az észak-franciaországi Monchy-Lagache-ban, a temetkezési hely legkevesebb 600 ember földi maradványát rejtheti. A sírok különösen jó állapotban maradtak fenn, semmilyen fosztogatásnak nincs nyoma.

Az eddig előkerült négy csontváz egyike

A csontvázak száma és a gyermeksírok jelenléte azt mutatja, hogy valószínűleg egy teljes falu népességét temethették el a térségben. A csontvázakra a régészek 1,5 méterrel a föld alatt bukkantak. Az Inrap régészeti intézet szakemberei egy iskola építését megelőző régészeti feltáráson találtak rá a temetőre - közölte Richard Rougier, az Inrap tudományos és műszaki igazgatója. Júliusban a szakemberek a terület mintegy 12 százalékát tárták fel és ott négy csontvázra bukkantak, ebből arra következtetünk, hogy a sírok száma 600-800 lehet - tette hozzá az illetékes.

A sírok különösen jó állapotban maradtak fenn, semmilyen fosztogatásnak nincs nyoma - hangoztatta Rougier. Picardie térsége, ahol a temetőt felfedezték, régészeti lelőhelyek sokaságával bír. 2014-ben például itt bukkantak a szakemberek egy kerekded nőalakot ábrázoló mintegy 23 ezer éves, őskőkorszaki mészkőszoborra. A Merovingok dinasztiája, a kora-középkori frank állam megalapítói az 5-8. században uralkodott. Néhány ebből a korból fennmaradt temetkezési helyet sikerült már feltárni, az viszont nagyon ritka, hogy teljes település temetője kerüljön elő.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!