2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látogatható lesz a Mediciek titkos firenzei folyosója

2019. február 21. 11:59 MTI

Tízmillió euróból felújítják és 2021-ben újra megnyitják a nagyközönség előtt a Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosót, a Mediciek titkos átjáróját Firenzében.

A Firenze történelmi belvárosában kialakított fedett folyosót 2016-ban zárták be biztonsági okokból. Az olaszul corridoio Vasarianónak nevezett átjárót addig is csak jelentős személyiségek látogatása alkalmával nyitották meg, a restaurálás után mindenki előtt nyitva áll majd, bár meglehetősen borsos áron. A folyosó által érintett Uffizi-képtár igazgatója, Eike Schmidt a hét elején ismertette a 18 hónapos helyreállítási projektet, amelyre a következő hónapokban írják ki a tendert. A felújított Vasari-folyosó becslések szerint 500 ezer látogatót fog vonzani évente.

A corridoio Vasariano egy egyedülálló építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában. I. Cosimo de' Medici firenzei fejedelem Giorgio Vasari építészt, festőt és művészeti írót bízta meg a tervezéssel, innen ered mai elnevezése. Az 1565-ben épült, helyenként csak egy méter széles titkos átjáró, amely a Palazzo Vecchiót köti össze az Uffizin és a Ponte Vecchión keresztül a Pitti-palotával, egykor több mint 700 portrénak és önarcképnek adott otthont falain. 2021-re tervezett újranyitásakor az építmény ókori római és görög feliratok gyűjteményét, valamint 30 szobrot fog őrizni.

A renoválási munkálatok során megerősítik a 750 méter hosszú folyosó szerkezetét, helyreállítják a belső terét, hozzáférhetővé teszik a mozgáskorlátozottak számára, klímaberendezéssel és megfigyelőrendszerrel szerelik fel, öt vészkijáratot alakítanak ki benne és LED-es világítást kap. Az újdonságok között szerepel, hogy megnyitják a folyosónak mind a 73 ablakát.

Az Uffizi igazgatója szerint lesz egy XXL-jegy, amely hét firenzei kulturális intézménybe, a Palazzo Vecchióba, az Uffizibe, a Vasari-folyosóra, a Pitti-palotába, a Boboli-kertbe, a Belvedere-erődbe és a  Bardini-kertbe biztosít belépést. Lesz egy külön jegy csak a folyosóra, amelyet főszezonban fejenként 45 euróért (14 ezer forint), elő- és utószezonban 20 euróért járhatnak be az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár