2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Las Vegas-t 35, Disneylandet 59 évvel előzte meg a lágymányosi Konstantinápoly, Buda szórakoztató-negyede

2020. július 11. 08:33 Jamrik Levente

Végjáték: a török áfium

Bár Ráth Károly főpolgármester kilátásba helyezte, hogy villamossal is megközelíthető lesz a lágymányosi vigalmi negyed az Erzsébet híd 1898-ban esedékes felavatása után, ám ígéretét sohasem kellett betartania.

A főváros részéről ugyanis a gyorsan kivetett 4 százalékos színházi és mulató adó, a folyamatos rossz időjárás, illetve ennek következtében elszaporodó szúnyoginváziók miatt, a főváros lakóit már nem érdekelte a dél-budai díszletváros nyújtotta szórakozási lehetőségek, így a nyitástól számított fél év elteltével a vállalkozás csődbe ment.

A céget hivatalosan 1896. október elsején számoltatta fel Ney Aladár királyi ítélőtáblai bíró. A sok hiteltartozás és ki nem fizetett biankók miatt, Somossy három év múlva kénytelen volt a Nagymező utcai mulatóját is elárvereztetni.

Volt lokáljának évi 7200 koronás kegydíjából bár még annyi futotta öreg erejéből, hogy megnyitotta a Király utcai Új-Somossynak hívott orfeumát, de ezt is csakhamar csődbe vitte nagyvonalú költekezési szokásai miatt. Az öreg Singer teljesen elszegényedve 1902. szeptember 19-én halt meg Nagymező utcai egykori orfeumával szemközti kis bérlakásában.

A promontori Duna-ágat 1903-ban vette vissza az állam az élet császárának kölcsönt adó uzsorásoktól, hogy további feltöltések után itt építhesse fel a József Műegyetemet. A megmaradt lágymányosi tó teljes feltöltésére a Horthy Miklós (ma Petőfi) híd megépüléséig kellett várnia a budapestieknek, hogy 1960-tól a párt itt építhesse fel a campus többi tanulmányi épületét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Somossy Károly által megálmodott budapesti Konstantinápoly helyszínének a Gellért Szálló mögött meghúzódó egykori Lágymányosi tó területét jelölték ki. Itt épülhetett fel a főváros legnagyobb és legszínvonalasabb vigalmi negyede, amelynek története sajnos csak tiszavirágéletű volt.A Lágymányosi-öböl északi részének feltöltéséhez hozzájárult a Horthy Miklós (ma: Petőfi) híd megépülése. Az öböl déli részéből (ma: Kopaszi-gát) kikotort iszap, valamint a II. világháborút követő romeltakarításokból származó sitt nagy része is a tóba került.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár