2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lámpavas és pillangó

2021. december 7. 15:52 Múlt-kor

Bartal Tamás krimitrilógiájának első kötete az 1848-49-es szabadságharc korába kalauzol minket, de a haza felszabadításáért zajló háború ezúttal csak hátteréül szolgál egy kisebb, emberibb, de mégis borzongatóbb harcnak: egy magányos detektív szívós, kitartó küzdelmének az igazság felderítésére és a bűnösök felelősségre vonására. A személyes drámákon túl a regény a kor történelmének kevésbé ismert részleteibe is beavatja a figyelmes olvasót.

A történet két fő szálát egy-egy szempontkarakter segítségével követjük. Beőthy István (a barátainak csak Steffi), az „álladalmi rendőrség” elszánt, de nem különösebben hozzáértő hírszerző ügynöke a szeretett lányt hátrahagyva Galíciában és Erdélyben igyekszik előmozdítani a szabadság ügyét, és tanúként szolgál legendás kémek műveleteihez, győztes és vesztes csatákhoz egyaránt.

Az ő szemszögéből figyeljük meg a forradalmi kémhálózat munkáját az álruhában nemzetiségi önkéntesek toborzásától az erdélyi szászok raktárainak felderítéséig. Pesten ezalatt Herczen Vilmos rendőrnyomozó igyekszik fényt deríteni egy brutális – és mint hamarosan kiderül, kettős – gyilkosságra. Sokáig kérdéses azonban, hogy leleményessége elegendő lesz-e ahhoz, hogy kitaláljon a kihűlt nyomok és hamis jelek útvesztőjéből: a tanúk egyre fogynak, a rejtély pedig éppen akkor válik a legmélyebbé, amikor megoldódni látszik az.

A Lámpavas és pillangó szándékosan nem tesz kísérletet a nagy léptékű történelmi események leírására. A március 15-i forradalom, Bem erdélyi hadjárata, a szabadságharc bukása utáni megtorlás mind utalásszerűen, szinte jelképesen kapnak helyet a szövegben, így egy hétköznapi, alsó perspektívából szembesülünk a történtekkel, ahogy egy akkori, az események sűrűjéből kimaradó átlagember látta volna őket. Jó példa erre a félbeszakított egyetemi előadás leírása, ahol a hegyes kecskeszakállú ifjú alakjában csak az olvasó ismeri fel Petőfit, a környezete még nem.

A regény történetvezetése nem követ szigorú időrendet, a szerző a történetszálak közötti váltásoknál néha jóval korábbra vagy későbbre ugrik. Előfordul az is, hogy néhány bekezdés vagy oldal erejéig teljesen elhagyja a cselekményt annak érdekében, hogy a helyszínhez vagy az érintett szereplőkhöz köthető történelmi érdekességeket osszon meg az olvasóval. Az idősíkok közötti váltás sajnos nem mindig zökkenőmentes, de a fő történetszálak szerencsére követhetőek maradnak.

A könyv lapjain a szereplők változatos kavalkádja elevenedik meg, a társadalom különböző rétegeiből származó kitalált és valós alakok egymással keverednek: egyetemi professzor, kurtizán, mondvacsinált bárónő, ügybuzgó kórboncnok, szabadságpárti kém sorakozik fel a szemfüles rendőrkáplár mellé a történetet kikerekítésében. A számos név között esetleg elvesző olvasót a kötet utolsó lapjain elhelyezett részletes dramatis personae segíti eligazodni.

 

 

Ebből az is kiderül, melyik szereplő a fantázia szüleménye, és melyik volt valóban létező személy. Hasonló módon tarkítják a regény fiktív cselekményét a fent említett tények és anekdoták, amelyek közül pont a leghihetetlenebbnek tűnőkről deríthető ki rövid utánajárással, hogy bizony színigazak. Ilyen például Arányi Lajos kisfiának múmiája, amelyet máig a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum őriz, vagy az aradi vértanúk hóhérának adott nyugtatvány a kivégzésekről.

Más esetekben a szerző megengedőbb a legendákkal szemben: Haynau halálának leírásánál a legprózaibb, ellenben valószínűleg igaz változatot nem szerepelteti. A magyar történelemben negatív szerepet játszó alakoknál – egy történelmi regény esetében érthető módon – még ez a felsorolás sem marad elfogulatlan: több esetben, például pont Haynau vagy Jellasics horvát bán leírásánál nem tetteiket, hanem személyüket festi le nevetséges vagy elítélendő színben.

Herczen Vilmos és társai legközelebb a trilógia második kötetében, a Lámpavas és a mindent látó szemben térnek vissza.

(Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány, 2019, 240 old.)

A trilógia első 2 kötetet a Múlt-kor webshopjában is megvásárolható kedvezményesen. Ha nem akar lemaradni a magával ragadóan izgalmas cselekményekről, akkor vásárolja meg a két kötetet most karácsonyi akciónk keretében:

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár