2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki volt valójában Toldi Miklós?

2015. szeptember 16. 12:02

Toldi Miklósról mindannyian olvastunk Arany János művei nyomán, azonban sokan még mindig nem tudják, hogy a „mesebeli hős” valós személy volt. A Nagy Lajos király idején élő, eleinte alispánként tevékenykedő Toldit az 1360-as években már a pápa javainak védelmére indított hadjárat vezetőjeként látjuk viszont, aki a hadjáratban győzelmet aratott a pápai területeket megszálló Milánó csapatai felett. Később pedig itáliai zsoldosként az angol és magyar katonákból álló, ún. „fehér csapat” magyar kontingensének a vezetőjévé vált, olvashatjuk Kurecskó Mihály a Magyar Nemzeti Levéltár Archívumában megjelenő cikkében.

Az itáliai hadvezér

Toldi Miklós életrajza a források alapján csak részlegesen tárható fel, mivel az okleveles forrásokban csak szórványos adatokat találunk. Pályája kezdetén Toldi Miklós Meggyesi Simon familiájában szolgálhatott. Először 1351-ben tűnik fel az oklevelekben, mint sárosi alispán. Mivel ebben az időben Meggyesi Simon több más vármegye ispáni címe (győri és bakonyi, szepesi) mellett a sárosi ispáni címet is viselte, a vármegye igazgatásának tényleges vezetését azonban – a korabeli gyakorlatnak megfelelően – hű emberére, Toldi Miklósra bízta, ebből következik, hogy Toldi Meggyesi familiárisa volt.

Meggyesi Simon 1351. december 11-én már mint pozsonyi ispán szerepel. Néhány hónap múlva, 1352. április 20-án már Toldi viseli a pozsonyi alispáni és mellette a pozsonyi várnagyi címet, ami azt mutatja, hogy jól láthatta el korábbi alispáni feladatait, mivel Meggyesi a népesebb, és presztizs (s természetesen ezzel együtt jövedelem) szempontjából is jelentősebb vármegye igazgatását rábízta Toldira. Meggyesi alispánjaként 1354 októberéig van Toldi működéséről adatunk. Nem sokkal ezután az ország első számú egyházi vezetőjének, az esztergomi érseknek a szolgálatába lépett, ahol már nem igazgatási feladatokat kellett ellátnia, hanem az érsek legközvetlenebb környezetében lovagként („hivatásos katonaként”) élt, ellátását pénzben és élelemben kapta.

1363-ban I. Lajos király Toldit jelölte ki a Szentszék javainak védelmére indított hadjárat vezetőjévé. A hadjáratban győzelmet arattak a pápai területeket megszálló Milánó csapatai felett. A küldetés teljesítése után Toldi vélhetőleg zsoldosként Itáliában maradt, mivel 1365-ben az angol és magyar lovagokból álló ún. „fehér csapatnak” volt egyik vezére. Itália bonyolult politikai viszonyaira külön nem térünk ki, azonban egyik jellemzője volt a harcoknak, hogy abban gyakran zsoldosok szolgálatait is igénybe vették. Szerencsére korunkra maradt az 1365. január 14-én kelt szerződés, amelyben Albornozi Egyed bíboros, pápai követ 6 hónapra szolgálatába fogadta a „fehér csapatot”, a Pisa szolgálatában álló Hannes Baumgarten német zsoldosaival szemben.

A szerződéskötésre szóló megbízólevélben az angol főparancsnok neve után rögtön Nicolaus comes Thodi de Ungarus (magyarországi Thodi Miklós gróf) neve következik, amiből arra lehet következtetni, hogy Toldi lehetett a csapat magyar részének parancsnoka. Mivel a szerződéskötés után az esküt 20 angol és 10 magyar nemzetiségű parancsnok tette le, ebből arra lehet következtetni, hogy a sereg harmada volt magyar. Mivel a sereg létszáma 5000 fő volt, Toldi Miklós így tehát egy kb. 1600 főből álló seregnek volt a vezetője, ebből kb. 1000 lehetett a jól felszerelt nehézlovas katona.

Egy ilyen nagyságú lovagsereg az adott korban igen tekintélyes harci értéket képviselt, vezetője pedig csak olyan személy lehetett, aki már korábban komoly harci, katonai érdemeket tudhatott magáénak. A sereg fél évre 160 000 aranyforintot kapott. A korabeli gyakorlatnak megfelelően egy parancsnok havi zsoldja háromszorosa egy lovas katonáénak, 1350 és 1360 között általában 20 arany volt. Ez nagyon tekintélyes összegnek számított, kb. 50 évvel korábban egy bolognai egyetemi tanár éves fizetése 33 (havi 2,75) forint volt, a pápai állam kincstárnoka havi 8 forintot kapott.

Múlt-kor 2015 ősz

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár