2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kelta és római települések maradványaira bukkantak a leendő BMW-gyár területén

2019. március 22. 10:15 MTI

Három egykori település maradványaira bukkantak a régészek a BMW Group leendő zöldmezős beruházásának is helyet adó debreceni észak-nyugati gazdasági övezet területén - közölte az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a 400 hektáros területen a debreceni Déri múzeum szakembereinek irányításával három múzeum 150 munkatársa vesz részt a feltárásban. A beruházási területen összesen 15 régészeti lelőhelyet regisztráltak, a terület előkészítéshez kapcsolódó földmunkák által érintett területeken teljes felületű megelőző feltárások ebből elsődlegesen 11 lelőhelyet érintenek összesen több mint 240 ezer négyzetméteren.

A beruházási terület régészeti feltárásain jelenleg 9 régészeti feltáró csapat dolgozik 10-11 régész vezetésével. A feltárások eredményei alapján eddig két fő régészeti korszak maradványaira bukkantak. A legnagyobb területen - a Deák-tanya 1. elnevezésű lelőhelyen - késő császárkori (4-5. századi) település elemei, házak, tároló- és agyagnyerő gödrök, füstölők, árkok, kemencék azonosíthatók, amelyekből az egykori élet maradványaiként gazdag kerámia-, csont- és fémleletek kerülnek elő. A másik feltárt időszakot a késő vaskori (Kr.e. 4.-3.századi) kelta kultúra tanyaszerű településének elemei, kutak, gödrök, temetkezési helyek reprezentálják.

A beruházási terület északnyugati sarkában - a Rózsa-dűlő nevű lelőhelyen - egy újabb római császárkori település és a hozzá tartozó temető előkerülése várható - olvasható az EDC közleményében. Mint írják, a régészeti megelőző feltárásokkal párhuzamosan a Várkapitányság Zrt. vezetésével folyik az észak-nyugati gazdasági övezethez tartozó infrastruktúra területek előzetes régészeti dokumentációjának (magnetométeres felmérések, próbafeltárások, terepbejárások, adatgyűjtés, térképezés) elkészítése is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár