Legendás apák és fiúk

Kamikaze pusztította el Kubiláj nagykán hajóját

2015. július 7. 11:59

A 13. században, Japán sikertelen mongol inváziója közben elsüllyedt hajót találtak a szigetország partjainál. A kínai Jüan-dinasztiát megalapító Kubiláj mongol nagykán két armadával is Japán meghódítására indult, ám kísérlete mindkétszer kudarcba fulladt. Mindkét flottát a Japánban csak kamikazeként, vagyis "isteni szélként" ismert hatalmas tájfun pusztította el. 

Kubiláj kán hajója

A roncsot a Kjúsú szigetén fekvő Macuura városa közelében található öbölben fedezték fel. A hajó a kutatók feltételezése szerint éppen a vihar elől keresett menedéket, amikor elsüllyedt. A hajótest egy részét üledékréteg borította. A roncs a második, kudarcba fulladt hódítási kísérletek során elsüllyesztett hajó, amelyre a kutatók rábukkantak. Az elsőt 2011-ben fedezték fel. A hajó annak a két, egyenként 4000 hajóból és mintegy 140 ezres legénységből álló flottának a része volt, amelyek Kubiláj kán parancsára 1274 és 1281 között kísérelték meg elfoglalni Japánt.

A becslések a szerint 20 méter hosszú, 7 méter széles hajót kilenc, jól látható farekesz tagolta, amelyekbe - feltehetően ballasztanyagként - köveket pakoltak. A rendkívül jó állapotban megőrződött roncson kínai porcelántárgyakat, többek között egy vázát és egy fehér tálat, valamint tetőcserepeket és vasedényeket is találtak - mondta Nakata Acujuki, Acuura város oktatási tanácsa kulturális javak osztályának vezetője. A kutatók fa állapotának megőrzése érdekében iszappal vonták be a hajótestet. Az egyelőre nem dőlt el, hogy kiemelik-e a vízből.

A szakértők remélik, hogy a hajó tanulmányozása révén megtudhatjuk, hogy milyen anyagokat használtak 730 évvel ezelőtt a mongolok, valamint arra is fény derülhet, hogy milyen technikát alkalmaztak hajóik megépítésénél. A régészek által 2011-ben megtalált, első hajón számos érmét találtak, a most felfedezett hajó roncsai közül azonban egyelőre nem kerültek elő hasonló tárgyak. 

Bár a régészek valószínűleg további három hajóroncsot is találtak a tenger mélyén, ezeket azonban egyelőre nem tudták minden kétséget kizáróan azonosítani - számolt be Ikeda Josifumi régészprofesszor. A szakértők ultrahangos műszerek segítségével folytatják a terület átfésülését. 

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A napokban megtalált hajóKubiláj kánSir Henry Yule 1921-es rajza Kubiláj kán flottájárólA 2011-ben megtalált hajóroncs

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!