2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

John Lennonban látta legnagyobb ellenfelét a bukástól rettegő Nixon elnök

2022. november 30. 16:26 Múlt-kor

A vietnámi háború visszavonhatatlanul ott hagyta a nyomát az Egyesült Államokon. A hatvanas-hetvenes évek fordulóján ez volt a közbeszédet uraló téma, és mindenki igyekezett véleményt formálni róla. Manapság inkább úgy tűnik, hogy a háborúellenes megnyilvánulásoknak maradt nagyobb kulturális lenyomata, hiszen világszerte ismertté váltak azok a zenei, filmes és egyéb művek, amelyekkel az alkotóik tiltakozásukat akarták kifejezni. Ám a kortársak számára korántsem volt egyértelmű, hogy ez a történet így zárul le. Két ikonikus figura határozta meg ezeket az éveket, Richard Nixon, az elnökké emelkedő politikus, és John Lennon, az önállóan is világsztárrá váló zenész.

Nixon és Lennon

A háború szele

1964. augusztus 7-én a Tonkin-öbölben észak-vietnámi hajók támadást intéztek az Egyesült Államok rombolói ellen. Ezt követően Lyndon B. Johnson elnök úgy döntött, hogy kiterjeszti az addig korlátozott amerikai beavatkozást Vietnámban. Bizonyos értelemben ezzel az aktussal kezdődött a nagyarányú amerikai részvétel a délkelet-ázsiai háborúban.

A konfliktus azonban nem várt nehézségeket támasztott, és az amerikai áldozatok növekvő száma számtalan tiltakozást váltott ki. Ezek, valamint a csökkenő népszerűség hatására Johnson nem fogadta el a soron következő elnöki jelölést a pártjától, 1969-ben így a választásokon győztes republikánus Richard Nixon léphetett hivatalba.

Nixon tapasztalt politikusnak számított, egyszer már indult az elnöki székért, akkor alig maradt el Kennedyvel szemben. Az új elnök meghirdette a vietnámizációt, azaz a háború terheinek fokozatos áthelyezését a dél-vietnámiakra. Mindez azonban nem ment egyik napról a másikra, és a háborúellenes tüntetések folytatódtak.

John Lennon ezekben az években már világhírű zenésznek számított a Beatles-szel elért sikereinek köszönhetően. A zenekar azonban a hatvanas évek legvégén már válságban volt, és az 1970-es hivatalos feloszlása tulajdonképpen már csak formálissá tette azt, hogy a tagok nem kívántak már együtt dolgozni egymással.

Lennon életében a különc japán művész, Yoko Ono érkezése számos változást hozott, többek közt a válás és egyesek szerint a zenekar felbomlása is az ő számlájára írható, ám az kétségtelen tény, hogy a zenész figyelmét ő fordította a háborúellenes megmozdulások felé.

Lennon első önálló kislemezén jelent meg a Give Peace a Chance című szám, amely villámsebesen vált ismertté, olyannyira, hogy 1969. október 15-én több százezren énekelték Washington D.C.-ben egy háborúellenes tüntetésen.

Ezt a dalt egyébként Lennon az amszterdami Bed-in akciójuk alkalmával írta, amikor a nászutukat úgy töltötték el, hogy felhívták a hotelszobájukba a sajtót, és a nagyszámban megjelent újságírók előtt a békéről beszéltek. Mindez azonban nem kerülte el a politika figyelmét, és hamarosan egy sajátos küzdelem bontakozott ki az elnöki adminisztráció és a zenész között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John Lennon és Yoko Ono nászútjuk keretében szokatlan sajtótájékoztatót tartanak az amszterdami Hilton szálló elnöki lakosztályán, 1969. március 25.Nixon amerikai csapatokat látogat meg Dél-VietnámbanHáborúellenes tüntetők és katonai rendészek szembenállása a washingtoni Pentagonnál, 1967. október 21.John Lennon és Yoko Ono egy, a vietnámi békével foglalkozó konferencián a kanadai Montréalban 1969-ben. Lennon egy „zsák nevetést” tart a kezében, melynek kinyitásakor nevetést játszott le a benne lévő apró magnó, míg Ono az akkori „A háborúnak vége – ha akarod” kampányának egy plakátját mutatja felLennon FBI-aktájának egyik lapja, melyen politikai szervezeteknek való adakozását és e szervezetek kommunikációját követték 1972 elejénLennon és Ono fehér zsebkendőikkel Nutopia kikiáltásakor,1973. április 1.Nixon stábjához intézett búcsúbeszéde közben az elnökségről való lemondása napján, 1974. augusztus 9.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár