2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Izgalmas új és megújuló kiállításokkal várja az érdeklődőket a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

2020. február 13. 13:43 MTI

Az évfordulók jegyében változatos programokkal várják a látogatókat idén a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Hadtörténeti
Kép forrása: Wikimedia Commons

Közleményük szerint az év elején a múzeum rögtön egy új időszaki kiállítást kínál a látogatóinak. A Plakátok az utcákon 1918-1921. Király, elnök, kormányzó címet viselő tárlat az 1918-1921 közötti korszak plakátjait, falragaszait mutatja be.

"Az érdeklődők a művészi gonddal készített grafikák, illetve a nyers mondanivalójú hirdetmények segítségével követhetik nyomon az időszak politikai változásait" - fogalmaztak.

A korszakhoz kapcsolódóan az évben megújul a Piavétól a Donig, a Dontól a Dunáig című állandó kiállítás 1921-ig tartó része. A tárlat az új látványelemeken és kiállítástechnikai eszközökön kívül több új műtárggyal, interaktív eszközzel is bővül, segítve a jobb és korszerűbb ismeretátadást.

Március 20-án a magyar-lengyel barátság jegyében a Hadtörténeti Intézet és Múzeum földszinti kiállítóterében nyílik tárlat.

Az 1920-as varsói csata és a magyar segítségnyújtás témában programsorozat várja majd az érdeklődőket, a csata és az ahhoz köthető események 100-ik évfordulója alkalmából.

A kiállítást egy konferencia követi, a tervek szerint nemcsak itt Budapesten, hanem Varsóban is, valamint az év kiemelkedő eseménye lesz az augusztusban Budapestről Skierniewicén keresztül Varsóba induló emlékvonat.

A Budapest Fotó Fesztivál keretén belül az Ellesett pillanatok - A magyar haderő fényképészeinek felvételei az 1960-as évekből című tárlattal várják a látogatókat.

Érdekesség lesz A Harsány-hegyi csata 333. évfordulójára tervezett kiállítás is.

Az év során, a hagyományoknak megfelelően várják majd az érdeklődőket Forradalmi Forgatag elnevezésű március 15-i családi napra, valamint a Múzeumok éjszakájára, mely 2020-ban a második világháború befejezésének 75. évfordulóját helyezi a középpontba, felelevenítve az 1944-45-ben a magyarországi hadszíntéren történt eseményeket. A rendezvényt tudományos előadások, gyűjtemény-bemutatók, és filmvetítések is színesítik majd.

Mindemellett a múzeum az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeiben is szerepet vállal. A Budapesten szeptember 13. és 20. között megrendezendő esemény alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökséggel együttműködésben időszaki kiállítást szervez.

A tárlat az 1938-as Kongresszus budapesti rendezvényében biztosított katonai szerepvállalás bemutatása mellett megismerteti a látogatókkal a magyar haderő fegyver- és csapatnemeinek védőszentjeit, valamint jeles egyházi ünnepeit is - olvasható a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár