2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ingyenes szabadegyetem indul a gyulai Erkel Ferenc Múzeumban

2022. október 25. 20:20 MTI

Szabadegyetemet indít novembertől havi rendszerességgel a gyulai Erkel Ferenc Múzeum, amely a birtokában lévő izgalmas tárgyakat és felhalmozott ismereteket szeretné ily módon is közkinccsé tenni.

Almásy-kastély
A gyulai Almásy-kastély 1960-ban (kép forrása: Fortepan / Gyöngyi)

A tudás átadása

„A múzeumok, így a gyulai közgyűjtemény sem csupán kiállításokkal várja a történelem, a múlt, a kulturális értékek szerelmeseit, hanem a muzeális intézmények másik két alapfeladatát is ellátja: feltárja, gyűjti és tudományos igénnyel feldolgozva tárja az érdeklődők elé mindazt a kincset, aminek a megőrzésére hivatott” – többek között ezzel indokolta a sorozat elindítását a múzeum közleményében a közgyűjtemény szakmai vezetője.

Liska András hozzátette: ennél is tovább szeretnének lépni, és raktáraikat az ott található különlegességek egyszeri, alkalmankénti bemutatásával kinyitni, illetve az eddig négy fal között őrzött ismereteket történetmeséléssel továbbadni.

A gyulai múzeum ráadásul abban a különleges helyzetben van, hogy nincs önálló kiállítótere, az őrzésében lévő műtárgyakat és dokumentumokat, szellemi javakat a szakmai kezelésében lévő városi kiállítóhelyeken, a gyulai várban, az Almásy-kastélyban, az Erkel Ferenc Emlékházban, a Ladics-házban és a Kohán Képtárban tudják a látogatók elé tárni.

Az ingyenes Múzeumi Szabadegyetem eseményeinek a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnya ad majd otthont havonta egyszer, szerdánként.

Ez alól kivétel a november, amikor két programmal is várják a közönséget: a hónap elején Liska András régész előadását hallgathatják meg az érdeklődők Bizánci aranytárgyak a Paradicsomból – Egy régészeti ásatás kincsei és rejtélyei címmel, a hónap végén pedig őszi sétát szerveznek Gyula történeti városrészében.

Decemberben a Gyulai Várszínház történetéből idéznek fel szemelvényeket, januárban a farsangi időszak gasztrotörténeti jellegzetességeit, az arisztokrata és polgári étkeket veszik górcső alá.

Februárban Apor Vilmos plébános gyulai tevékenysége kerül a középpontba, márciusban pedig a gyulai márciusi ifjúról, Pálffy Albertről és az 1848-49-es forradalmi eseményekről lesz szó.

A sorozat - egyelőre - utolsó előadása április 26-án lesz, amikor a gyulai 2. számú honvéd gyalogezred, valamint a békéscsabai 101. császári és királyi gyalogezred történetéről, egy I. világháborús memoárról tart könyvismertetőt Cseresznyés János történész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár