2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Indul Magyarország legnagyobb rockzenei szavazása

2021. március 15. 09:44

A Rocker Rádió a tavaly márciusi lezárások idején nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek jön most a folytatása, a Metal Történelem.

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió közösségi oldalain (facebook, instagram, viber, telegram, hundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

A játék március 15-én, azaz ma indul, mégpedig 1986 legjobbjaival. Szavazni az albumok után található linken lehet.

1986. március 3-án jelent meg a Metallica harmadik stúdióalbuma, a Master of Puppets. A klasszikus Hetfield-Ulrich-Hammett-Burton felállás utolsó közös stúdiómunkája a Rolling Stone magazin Minden idők 100 legjobb metál albumát listázó összeállításában a rendkívül előkelő második helyet szerezte meg. Az 54 perc 41 másodperc hosszúságú anyag az egyetemes thrash metal történetének egyik alapműve.

Még a 29 percet sem érte el a Slayer harmadik albumának, az 1986-os Reign in Blood-nak a játékideje. A tíz, mára klasszikussá nemesedett tételt tartalmazó korongot ennek ellenére a thrash metal egyik alapkövének tekintik a rajongók, valamint a szakma képviselői egyaránt. A Kerrang magazin szakírói minden idők legkeményebb anyagának nevezték a lemezt annak megjelenésének idején.

A Pokolgép bemutatkozó nagylemeze, a Totális metál volt a magyar zenetörténelem legelső heavy metal stílusú kiadványa. Az albumot 1986 augusztusában jelentette meg az állami hanglemezkiadó vállalat, a Hungaroton. A korongból az első két hónapban 65 ezer példány talált gazdára, összesen pedig kb. 80 ezer darab fogyott belőle. A legenda szerint az aranylemezt jelentő 100 ezres határt a zenekar felsőbb utasításra nem érhette el.

Formabontó módon gitárszintetizátort is alkalmazott hatodik albumának, a Somewhere in Time-nak stúdiómunkálatai során az Iron Maiden. Az 1986. szeptember 29-én megjelent anyagon nem találhatunk egyetlen Dickinson szerzeményt sem, mivel a frontember akkoriban komoly alkotói válsággal küzdött. A munka oroszlánrészét végül a Harris-Smith páros végezte el, nem is eredménytelenül, hiszen az album a megjelenésének hetében a Billboard lista tizenegyedik helyén nyitott.

New Yorkban sem telt eseménytelenül az 1986-os esztendő. Ebben az évben jelentette meg második nagylemezét a hardcore keresztapáinak tekinthető Agnostic Front. A Cause for Alarm dalai jelentős metálos felütést kaptak, köszönhetően a csapat akkori ritmusgitárosának, Alex Kinonnak. Szövegíróként pedig a későbbi Type O' Negative frontember, Peter Steele is besegített Vinnie Stigmáéknak.

Alig tizenegy nap alatt felrántotta a stúdióban a Motörhead legénysége a hetedik nagylemezüket, az 1986-os Orgasmatront. Az album hangzását viszont alaposan hazavágta a zenekar szerint a végső keverést végző amerikai producer, Bill Laswell. A korong eredeti címe egyébként Riding with the Driver lett volna, ám azt a nótát Lemmy nem érezte elég erősnek.

1986. szeptember 19-én jelent meg a Capitol Records gondozásában a Megadeth második sorlemeze, a Peace Sells, but who's Buying, és kb. innen datálódik az amerikai thrash metal aranykorának kezdete is. A rendkívül erősre sikeredett anyag végre meghozta a régóta várt áttörést, és elismerést a frontember Dave Mustaine, valamint társai számára. A lemezbemutató turné viszont maga volt a heroinban úszó rémálom.

37 perc 48 másodperces tömény energiabomba szabadult rá a gyanútlan lemezvásárlókra 1986. november 1-jén. Ezen a napon jelent meg ugyanis a teuton thrash egyik legjelentősebb zenekarának, az Essen-i Kreatornek második nagylemeze, a Pleasure to Kill. Az album jelentőségét az is nagyszerűen demonstrálja, hogy a mérvadó Loudwire magazin tematikus listáján minden idők negyedik legjobb thrash lemezeként kapott helyet.

Komoly sokként hatott a Mercyfull Fate feloszlása a zenekar elkötelezett rajongóira. A festett arcú frontember, King Diamond azonban nem sokáig hagyta szomorkodni követőit. 1986-ban egy  teljes játékidejű nagylemezt tett le az asztalra Fatal Portrait címmel. A nagy horrorrajongó Gyémántkirály alaposan szabadjára engedte képzeletét a kilenc tételes anyagon, és egy kiváló dobos, Mickey Dee is bemutatkozott a színtérnek.

Nem kell túlságosan sokáig kutakodnia az epikus doom metal kedvelőinek, ha 1986-os kedvencet keresnek. Ebben az évben jelent meg ugyanis a műfaj egyik legismertebb képviselőjének, a Candlemassnek bemutatkozó anyaga, az Epicus Doomicus Metallicus. Ezen az albumon egyébként még nem az ikonikus frontember, Messiah Marcolin állt a mikrofon mögött. Ő egy lemezzel később került képbe.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár