Így nyaltunk a 20. században
2016. április 22. 08:40
A fagylalt több ezer éves történelme során már számos nép fiainak okozott hűsítő pillanatokat a forró nyári napsütésben. Az ókori Kínában még sörbetszerű, gyümölcsöket, tejet, mézet és bort tartalmazó édességkülönlegességet fogyasztottak, Hippokratész még orvosságként ajánlotta, Nagy Sándor csaták előtti élénkítő szerként használta, I. Károly angol király pedig már államtitoknak minősítette a kedvenc fagylaltja recepjét. A ma ismert első fagylaltot egy szicíliai kínálta vendégeinek a Párizsban, 1686-ban alapított Procope nevű, ma is működő kávéházában. Magyarországon az Észak-Olaszországból bevándorolt cukrászok már a 18. századtól árultak fagylaltot. A hideg nyalat – ahogy a nyelvújítás előtt a fagyit hívták – sikere azóta is töretlen, a Fortepan képeivel nagy- és dédszüleink fagyizási szokásait mutatjuk be.
Korábban
A Várkerttől a Tátráig
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- A törökök mellett a szomszédos hatalmakkal is szembe kellett szállnia Hunyadi Mátyásnak 17:05
- A vasbeton alkalmazásának első meghonosítójára emlékeztek 14:20
- Ősszel nyílik meg a Néprajzi Múzeum új állandó kiállítása 11:20
- Súlyos taktikai vereségnek bizonyult az antant számára a gallipoli csata 09:50
- Megérzései segítették a modern régészet alapjait megteremtő Dörpfeldet 09:05
- A rádióban és a televízió képernyőjén is közönségkedvenc volt Zenthe Ferenc tegnap
- A köztudattal ellentétben erősítette II. András politikáját az Aranybulla tegnap
- Megfejtették a papírusztekercsek tartalmát, melyből kiderült, hol temették el Platónt tegnap