Így nyaltunk a 20. században
2016. április 22. 08:40
A fagylalt több ezer éves történelme során már számos nép fiainak okozott hűsítő pillanatokat a forró nyári napsütésben. Az ókori Kínában még sörbetszerű, gyümölcsöket, tejet, mézet és bort tartalmazó édességkülönlegességet fogyasztottak, Hippokratész még orvosságként ajánlotta, Nagy Sándor csaták előtti élénkítő szerként használta, I. Károly angol király pedig már államtitoknak minősítette a kedvenc fagylaltja recepjét. A ma ismert első fagylaltot egy szicíliai kínálta vendégeinek a Párizsban, 1686-ban alapított Procope nevű, ma is működő kávéházában. Magyarországon az Észak-Olaszországból bevándorolt cukrászok már a 18. századtól árultak fagylaltot. A hideg nyalat – ahogy a nyelvújítás előtt a fagyit hívták – sikere azóta is töretlen, a Fortepan képeivel nagy- és dédszüleink fagyizási szokásait mutatjuk be.
Korábban
A Várkerttől a Tátráig
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- A millenniumi ünnepségek alkalmából avatták fel a Vaskapu-csatornát tegnap
- Kiharcolták a szabad elvonulást a komáromi erődrendszert védő honvédek tegnap
- Báthory Istvánt ma is az egyik legnagyobb királyukként tisztelik a lengyelek tegnap
- Az első vasútvonal megnyitásában sokan ördögi fenyegetést láttak tegnap
- II. Mátyás dukátjára is licitálni lehet a Nudelman Numizmatika idei érmeaukcióján tegnap
- Pompeji titkait a modern technológia fejtheti meg tegnap
- A nevettetés és az önirónia nagymestere volt Kabos László 2024.09.26.
- Utasszállítóból lett hadihajó az óceán királynője, a Queen Mary 2024.09.26.