2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Idén is tárlatvezetésekkel ünnepli a magyar kultúra napját a Magyar Nemzeti Múzeum

2022. január 21. 13:35 MTI

Az időszaki kiállításokhoz kapcsolódó és az épület történetét bemutató négy programban a látogatók megtudhatják egyebek mellett, hogy milyen volt egy audiencia Erzsébet királynénál, valamint egy évszázadot átívelő időutazáson is részt vehetnek a reformkortól az I. világháború kitöréséig – tudatta az intézmény csütörtökön.

Magyar Nemzeti Múzeum
A Magyar Nemzeti Múzeum ismét megünnepli a magyar kultúra napját

Az intézmény évek óta sokszínű programokkal állít emléket annak, hogy 1823-ban Kölcsey Ferenc a kézirat tanúsága szerint ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a „Mesélő falak – Épülettörténeti séta” című tematikus program nemcsak az épület évszázados tereiről, hanem a benne megfordult híres történelmi személyekről, a történelemben és a múzeum történetében betöltött szerepükről szól.

Az Erzsébet királynénál történt audienciákat bemutató program egy 30 évet átívelő történetet tár a látogatók elé, melynek során a tárlatvezető narrátor szerepébe helyezkedik. Az élő múzeumi program során a kiállításban nemcsak a tárgyak mesélnek, hanem maguk a szereplők is.

Az „Ars et virtus. Horvátország és Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége” című, a zágrábi Galerija Klovicevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum új, időszaki kiállításában Szende László kurátor vezetésével a résztvevők többek között arra kaphatnak választ, hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára, valamint milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban.

„A leghosszabb század nagyjai – a 19. század története” című tárlatvezetés a reformkortól az I. világháború kitöréséig kalauzolja el a látogatókat, korhű ruhák és tárgyak segítségével. A program során a látogatók megismerhetik a reformkor nagyjait, a márciusi ifjakat, ismereteket szerezhetnek a kiegyezésről, valamint a dualizmus hétköznapjairól is.

A szombati programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, ami a jegyek megváltásával lehetséges. Belépőjegyek még korlátozott számban elérhetők az intézmény weboldalán – áll az összegzésben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár