2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

I. Erzsébet királynő kedvenc okkultistája azték obszidiántükörrel idézte a szellemeket

2021. november 8. 18:11 Múlt-kor

Isteni kötődésű tükrök

A Dee-éhez hasonló tükrök ábrázolásai fedezhetők fel a Kingsborough Kódexben; ez a 16. századi azték rajzos kézirat Tepetlaoztocban készült, és az őslakosokra extrém sarcot kivető, őket sanyargató spanyol konkvisztádorokat mutatja be.

Az aztékok a jövő kifürkészésére és más vallási rituálék során használták az obszidiántükröket. Egy istenséghez különösen szorosan kapcsolódtak a tükrök: Tezkatlipokához, („Füstölgő Tükör” navatl nyelven), a teremtésmítosz központi szereplőjéhez és a varázslók pártfogójához.

„A korabeli ikonográfiában gyakran hiányzó bal lábfejjel ábrázolják, melynek helyén egy obszidiántükör van” – mondja Stuart Campbell, a Manchesteri Egyetem régészprofesszora és a kutatás első szerzője. „Néha a mellkasán jelennek meg, néha a fején; mint látható, különösen fontos kapcsolat van a tükrök és az istenség között.”

A tudósok egy hordozható röntgenfluoreszcens spektrométerrel vizsgálták meg Dee tükrét és a British Museum által őrzött további tárgyakat, többek között egy négyszögletes és két kerek tükröt. Ezután összevetették a kémiai „ujjlenyomatukat”, vagyis a bennük jelen levő bizonyos elemek – vas, titán, rubídium – arányát más, Mexikó különböző részein bányászott obszidiánminták „ujjlenyomatával”.

„Mivel az obszidián csak nagyon jellegzetes vulkanikus helyszíneken fordul elő, majdnem mindig jól megkülönböztethető kémiai profilja van” – magyarázta Campbell. „Egy részletes kémiai elemzés nagyon sokszor képes egyértelműen felfedni a származási helyet.”

Az elemzés felfedte, hogy Dee tükre – és egy másik hasonló – közeli egyezést mutatott Pachucából származó mintákkal. A ma Mexikóban található Pachuca azték ellenőrzés alatt állt, és az ismert obszidiánlelőhelyek közül ezt aknázták ki a legintenzívebben.

A 16. század hajnalán az azték obszidiántükrök saját jellegzetes kulturális kontextusukban jól meghatározott kulturális jelentésekkel bírtak. Amikor a hódítók Európába hozták ezeket a tükröket, velük hozták az elképzelést is, hogy ezekkel a tükrökkel a jövőbe vagy más világokba lehet tekinteni.

Miután Dee birtokába került a tükör és saját mágikus rituáléira kezdte használni, „új életre és egészen új jelentésekre tett szert – és ezeket azóta is gyűjti” – mondta Campbell. „Most a British Museumban látható, mint okkult műtárgy. Saját életútja és önálló hatása van a világra. Úgy gondolom, ez kiemelten lenyűgöző tárggyá teszi.”
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
John Dee azték obszidiántükreTezkatlipoka ábrázolása a Borgia-kódex néven ismert azték kéziratbólDee varázslatos tárgyai: kristálygömb, mágikus pecsétek, és az obszidiántükör

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár