2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hozzáláttak az ókori Görögország legnagyobb templomának helyreállításához

2021. február 15. 15:19 MTI

Megkezdődött az egyik legnagyobb ókori templomnak, az Olümposzi Zeusz athéni templomának, az Olümpieionnak a restaurálása, a helyi illetékesek szerint a görög főváros "egyik legnehezebb és legfontosabb felújítási munkája".

Görög hírportálok pénteki jelentése szerint a hét folyamán felállványozták az antik templom még meglévő 16 monumentális oszlopának egyikét, és áprilisig állványzattal veszik körbe a 17 méter magas korintoszi oszlopok felét, később pedig a többit is.

Lina Mendoni kulturális miniszter közölte, hogy először mérnökök és régészek próbálnak képet alkotni az oszlopok stabilitásáról, a strukturális problémákról. Már jó előre figyelmeztetett, hogy sok nehézséggel és problémával teli restaurálásról lesz szó, az évszázadok alatt végbement rongálódás valós mértéke csak a felújítási munkák során derül ki.

Az athéni városi tanács azt ígéri, hogy 2023-ra befejezik a világhírű templomrom felújítását, ami ambiciózus célkitűzésnek látszik, tekintve, hogy a restauráláshoz az oszlopokat darabjaikra kell szétszedni, majd visszahelyezni eredeti állapotukba.

A Zeusz-templom építése több mint 2500 éve kezdődött, és csak 130-ban, Hadrianus római császár idején fejeződött be. A 110 méter hosszú és 43 méter széles építmény 104 kolosszális oszlopával az ókori Görögország legnagyobb temploma volt, és az egyik legnagyobb szentély az antik világban.

A méreteivel az embereket ámulatba ejtő templom cellájában Zeusz arany-elefántcsont szobrát és Hadrianus kolosszális szobrát állították fel.

A monumentális templom dicsősége rövid ideig tartott, egy barbár invázióban már 267-ben kifosztották, a középkorban más épületek, köztük keresztény templomok építésére használták el köveit, főleg a pentelikoni márványt.

Még a múlt században is csak tovább rongálódott, több földrengést élt át, a második világháború végén, 1944-45-ben pedig bombatalálatok érték az úgynevezett athéni csatában. A közelmúlt évtizedeiben a légszennyezettség okozott kárt benne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár