2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitleré lehetett a kanadai könyvtár által megszerzett, zsidókról szóló könyv

2019. január 28. 10:24 MTI

Különleges, egykor Adolf Hitler tulajdonában lévő könyvet szerzett meg a Kanadai Nemzeti könyvtár. A könyvet olvasva elképzelhető, hogy mi történt volna Hitler győzelme esetén.

A ritka kötet Heinz Kloss ismert német nyelvész Az Egyesült Államok és Kanada zsidóságának statisztikája, sajtója és szervezetei című 137 oldalas könyve - közölte a Kanadai Könyvtár és Archívum. Kloss kapcsolatban állt észak-amerikai náci szimpatizánsokkal, könyvében az Egyesült Államok és Kanada néhány városának népességszerkezetedét és az ottani zsidó közösségek legfontosabb szervezeteit és médiumait mutatja be.

A könyvet olvasva "elképzelhető, mi történt volna Kanadával, ha a szövetségesek nem nyerték volna meg a második világháborút. Megmutatja, hogy a holokauszt nem kizárólag európai jelenség volt, hanem inkább egy olyan hadművelet, mely megszakadt, mielőtt elérte volna Észak-Amerikát" - áll a könyvtár közleményében.

Sohasem katalogizálták Hitler könyvtárát

Guy Berthiaume, a könyvtár vezetője szerint "fontos, hogy a világ megemlékezésekkel foglalkozó intézetei, mint amilyen a Library and Archives Canada is, megszerezzen, megőrizzen és elérhetővé tegyen akár olyan dokumentumokat is, amelyek vitatottak és támadhatóak". A Kloss-kötetben lévő könyvjelző egy birodalmi sasból és egy horogkeresztből áll, rajta az "Ex Libris Adolf Hitler" felirat áll. Ezzel a könyvtár véleménye szerint bizonyított, hogy a kötet Hitler személyes gyűjteményének része volt.

Hitler könyvtárát, amely becslések szerint 6-16 ezer kötetet tartalmazott, sohasem katalogizálták. A kanadai könyvtár Kloss könyvét a zsidóságról szóló könyvekkel együtt egy neves kereskedőtől vette meg. A könyvek egy holokauszttúlélő gyűjteményéből származtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár