2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler legközelebbi bizalmasából ellenségévé vált „Dr. Sedgwick”

2021. február 17. 15:08 Múlt-kor

Lépésről lépésre

Az évtized végére Hanfstaengl finanszírozta a párt hivatalos lapja, a Völkischer Beobachter kiadását és jelentős összeggel támogatta az újjáalakult Német Nemzetiszocialista Munkáspárt választási kampányát is. 1931-ben kinevezték az NSDAP külföldi sajtóért felelős irodájának élére.

Nem vesztegette az idejét: fél Európát beutazta, valamint ellátogatott az Egyesült Államokba, hogy a náci rendszerről kellemesebb képet mutasson. A források szerint még hazafias dalokat is írt − főként a sporthimnuszok ütemére, amelyeknek világába még harvardi tartózkodása alatt tanult bele. Neki tulajdonítják például a „Sieg Heil!” (Győzelem, üdv!) köszöntési formula létrejöttét is.

Hitler kancellárrá történő kinevezése után, 1933 tavaszán Hanfstaengl örömmel látta, hogy a náci vezető bizalmasai közül két fő vetélytársa, a párt alapítója, valamint ideológusa, Alfred Rosenberg és Kurt Lüdecke is kiszorult.

Ekkor lépett elő új, belső ellenfelévé Joseph Goebbels, a náci propagandagépezet vezetője, aki nem sokkal később megfenyegette Hanfstaenglt: „Rosenberg elleni kritikájával túl messzire ment, ha nem változtat a viselkedésén, meg kell válnom magától” – írta Goebbels.

Mindezek mellett 1934 áprilisában Hitler levelet kapott a New Yorkba menekült Lüdeckétől, amelyben Hanfstaenglt megvádolta, hogy „oly kimondhatatlan és elítélendő módon intrikált Rosenberg és ellenem, ami azt gondolom, már túl sok.” A gyanakvó természetű Hitler ezért úgy döntött, egy időre az Egyesült Államokba küldi a bajort.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Adolf Hitler és Joseph Goebbels, Hanfstaengl első számú párton belüli riválisa a berlini Tempelhof repülőtéren 1933 táján. Hanfstaengl a kép jobb oldalán, Goebbels mögött látható.Hitler a landsbergi börtönben. Habár öt évre ítélték hazaárulásért, végül mindössze nyolc hónapot töltött rács mögött. Hanfstaengl felesége volt az, aki a kudarcba fulladt müncheni sörpuccsot követően öngyilkossággal fenyegetőző Hitlertől elvette a pisztolyt.Hitler és Hanfstaengl kampánykörúton 1930-ban. Hanfstaengl jelentős pénzösszeggel támogatta az ambiciózus politikus kampányát.Franklin D. Roosevelt elnök kabinetjének tagjaival. Az amerikai elnök mindent tudni akart a náci vezetőkről, és ki is használta a Hanfstaengl birtokában lévő információkat.Hanfstaengl az 1909-ben végzett Harvard-évfolyam 25. évfordulós találkozóján, 1934. Az 1975-ben elhunyt férfi jócskán túlélte mindkét „főnökét”.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár