Múlt-kor hírlevél - 2014. november/2
 
Pillantás a Nagy Imre-temetés kulisszái mögé

Pillantás a Nagy Imre-temetés kulisszái mögé

„Aki egy nappal, egy héttel, egy évvel, tíz évvel, száz évvel 1989. június 16-a után nézi a Hősök  terét,  a  temetői  szertartást  megörökítő  filmfelvételeket,  az  ne  feledje,  hogy  a gyászdemonstráció  minden  másodperce  mögött  mindvégig  annak  a  feszültsége sűrűsödött,  hogy  vajon  nem  robban-e  ki  ott  a  téren egy  új  felkelés,  nem  történik-e provokáció, nem szólalnak-e meg a fegyverek” – jegyezte fel naplójába az utódoknak szóló figyelmeztetést a közérzület rezdüléseire mindenkor érzékeny író, Sándor Iván. Az „áradó méltóság” résztvevőként ugyan őt is magával ragadta, de a lélek mérnökeként pontosan érzékelte, hogy negyedmilliónyi társának (és a tévénézők millióinak) porcikáit nemcsak a felemelő élmény járta át, hanem a fortélyos félelem is.

Murányi Gábor cikke a Múlt-kor őszi számában

Hiányzik a kép!

KUTATÓK A NETEN

Rejtjelek, kódok, titkosírások - mi már szavaztunk, szavazzon Ön is a Múlt-kor szerzőjének izgalmas blogjára!

Részletek: KUTNET2014

Fizessen elő a Múlt-korra most <br /> még nagyobb kedvezménnyel!

Fizessen elő a Múlt-korra most
még nagyobb kedvezménnyel!

Válassza megújult megrendelési felületünkön a bankkártyás fizetési módot, és egyéves előfizetés esetén a 4. lapszámot ingyen adjuk!

Részletek és előfizetés 

“Gyors. Olcsó. Kényelmes.”

ERRŐL ÍRTUNK A HÉTEN
Időkapszulára bukkantak a nagygéci templomban

Időkapszulára bukkantak a nagygéci templomban

A nagygéci templom felújítása során egy 1941-ben elhelyezett időkapszulára, benne pedig egy utókorra hagyott levélre bukkantak.

Hat őrült uralkodó

Hat őrült uralkodó

Megeshet, hogy a hatalom megrészegít, vagy a felelősség súlya nyom össze, néhányszor azonban egészségügyi magyarázata van annak, hogy miért beszél egy fának, miért hiszi magát állatnak vagy miért dudorássza végig a sorsát eldöntő ütközetet egy király. 

Magyarokat csábítanának a hunok kínai fővárosához

Magyarokat csábítanának a hunok kínai fővárosához

A nemzeti örökség parkját hozzák létre a hunok északnyugat-kínai ősi fővárosa, Tungvancseng romjainál, hogy elősegítsék e kulturális örökség megőrzését és fellendítsék a térségbe irányuló turizmust - számoltak be a tartományi illetékesek a kínai médiának. 

Hamarosan megtudhatjuk, kik voltak Jézus gyermekei

Hamarosan megtudhatjuk, kik voltak Jézus gyermekei

Meglepő állításokat tartalmaz a British Library-ben talált, több mint 1500 éves, szír nyelven írt kézirat, az ún. elveszett evangélium, amelynek fordításán hónapok óta dolgoznak a kutatók.

A túlbuzgó legátus és az esküszegő király halála -'� a tragikus várnai vereség

A túlbuzgó legátus és az esküszegő király halála - a tragikus várnai vereség

570 éve zajlott a várnai csata, amelyben a keresztény szövetséges hadsereg nagy vereséget szenvedett az Oszmán Birodalomtól. A Hunyadi János és Ulászló magyar és lengyel király által vezetett támadó hadjárat racionalitása már akkor is kérdéses volt.

70 éve hunyt el Radnóti Miklós

70 éve hunyt el Radnóti Miklós

Hetven éve, 1944. november 9-én halt meg Radnóti Miklós költő, műfordító, a 20. századi magyar líra egyik meghatározó alakja.

Így omlott le a berlini fal

Így omlott le a berlini fal

25 omlott le a berlini fal, amely évtizedekig jelképe volt a 2. világháború utáni Európa megosztottságának. A fallal együtt egy lélektani gát is leomlott, a tovább folytatódó tömegtüntetéseket pedig már a német újraegyesítést sürgető jelszavak uralták.

Putyin: nem volt semmi baj a Molotov-Ribbentrop-paktummal

Putyin: nem volt semmi baj a Molotov-Ribbentrop-paktummal

Az orosz elnök a minap közölte: nem lát kivetnivalót abban, hogy a sztálini Szovjetunió lepaktált a Harmadik Birodalommal, és megkötötte a Molotov-Ribbentrop-paktumot.

Amikor a köd mentette meg Hitler életét

Amikor a köd mentette meg Hitler életét

Georg Elser ácsmester saját készítésű pokolgépet helyezett el a müncheni Bürgerbräukeller pódiumán, ahol Hitler készült beszédet mondani. A merénylet azonban nem sikerült, mert a "Führer" a tervezettnél néhány perccel korábban elhagyta a termet.

A Rákóczi-szabadságharcnak is lehet nemzeti emléknapja

A Rákóczi-szabadságharcnak is lehet nemzeti emléknapja

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Lomnici Zoltán levélben fordult Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez azt szorgalmazva, legyen emléknapja a Rákóczi-szabadságharcnak - írja pénteki számában a Magyar Nemzet.

Izrael nemzeti hőse lett a magyar zsidó ejtőernyős

Izrael nemzeti hőse lett a magyar zsidó ejtőernyős

Szenes Hannát 1944. november 7-én, a Margit körúti fogház udvarán lőtték agyon. Földi maradványait 1950-ben Izraelbe szállították, s a jeruzsálemi Herzl-hegyen helyezték örök nyugalomra. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, számos utca és tér viseli a nevét. 

további történelmi hírek, érdekességek

 

Extra tartalmakért kövess minket közösségi oldalainkon.
Kapcsolat

A Múlt-kor hírlevelével kapcsolatos esetleges kérdéseit az [email protected] címen várjuk. Kövessen minket Facebookon, Twitteren, Tumblren, valamint blogunkon is!

Ezt a hírlevelet a(z) ###email### címre küldtük, mivel Ön feliratkozott a hírlevél listánkra.
A hírlevélről való leiratkozáshoz, kérjük kattintson ide.

This newsletter was sent to ###email### because you have been subscribed to our newsletter mailing list.
To unsubscribe from our newsletter, please click here.