2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Hét történelmi tévhit, amelyet mára eloszlatott a tudomány

2018. augusztus 10. 13:51 Múlt-kor

A földesurak éltek az első éjszaka jogával

Egy hiedelem szerint a földesúrnak jogában állt eltöltenie a nászéjszakát jobbágya vagy vazallusa menyasszonyával. Mára minden történész egyetért abban, hogy soha nem létezett ilyen jog.

A legenda eredete a történelmi magyarázatainak hézagait gyakran fiktív elemekkel pótló Hector Boece (1465-1536) nevű skót történész írásához köthető, amely szerint III. Evenus skót király osztotta ki először az első éjszaka jogát (latinul: jus primae noctis). Azonban ilyen nevű skót király nem létezett.

A kora újkorban sokan kételkedtek a jog létezését illetően, ám megfogta fantáziájukat a pikáns történet, s számos mű született e témában, például Voltaire: A földesúr joga című színdarabja. A vazallusi alávetettség extrém eltúlzását jelölő legenda később könnyen elterjedhetett, mivel a felvilágosodás hívei minden rosszat elhittek az általuk sötétnek gondolt középkorról.

A filmek által is terjesztett hiedelemről (gondoljunk csak Mel Gibson Oscar-díjas A rettenthetetlen című művére) már a 19. században bebizonyították, hogy soha nem létezett. Egyrészt az egyház sem tűrte volna el, másrészt a női szüzesség iránt érzett mély tisztelet a középkori lovageszme megcáfolhatatlan eleme volt, harmadrészt a két társadalmi csoport közti szakadék elfogadhatatlanná tette volna a mennyasszony szüzessége elvételének jogát.

A tévhit esetleges forrása lehet, hogy a falvakban a férj fizetett felesége urának, ha az másik uradalomhoz tartozott, azonban ezzel nem valamiféle szexuális veszteségért, hanem az elvesztett munkaerőért kárpótolták a földesurat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár