2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Hét rendkívüli dolog, amelyet egyes középkori hercegnők megtehettek

2019. április 5. 13:05 Múlt-kor

A szerencsejátékos hercegnő

1306 nyarán Woodstocki Mária apja anyagi támogatásával zarándoklatra indult a walsinghami Mária-szentélyhez. Habár a hercegnő apáca volt – szokatlanul fiatalon, már hatévesen magára öltötte a fátylat az amesburyi kolostorban –, ez nem valamiféle aszketikus, elmélkedő zarándokút volt. Az egy hónap során, amit úton töltöttek Amesburyből Walsinghambe és vissza, Máriát és női utastársait trubadúrtársulatok szórakoztatták, és pazar lakomákat ettek számos vadfogással, sülttel és sok hallal. Egy hónap alatt összességében több pénzt költöttek el, mint amennyi egy lovag háztartásának egész éves fenntartására is elég volt.

A király bőkezűsége ellenére az egy hónap alatt Máriának háromszor kellett követet küldenie édesapjához, és mindhárom alkalommal nagy összegű készpénzt kért. Az apácaként élő Mária igencsak szerette az aranyat – csillagászati adósságokat halmozott fel a londoni ékszerészeknél –, legnagyobb szenvedélye azonban a szerencsejáték volt, amelyen rendszeresen óriási összegeket veszített. A középkori arisztokrácia körében szokás volt az ügyességi játékokra is fogadni (mint például sakkjátszmákra), de tisztán szerencsealapúakra is, mint a kockajáték. Sokan, hasonlóan Máriához, gondokba ütköztek a nagy tartozások megfizetésében, kevesen mondhatták el azonban, hogy a kincstár előbb vagy utóbb rendezi őket. Máriának nagy szerencséje volt abban, hogy édesapja minden alkalommal örömmel fedezte veszteségeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
I. Eduárd (kép forrása: ThoughtCo)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: Wikimedia Commons)Erzsébet hercegnő (kép forrása: Wikimedia Commons)III. Henrik, Bar grófjaAkkói Johanna egy korai ábrázoláson, amelyen még I. Rudolf német király fiával, Hartmannal szerepel – Johanna ötéves volt, amikor eljegyezték, a leendő férj azonban még azelőtt meghalt, hogy találkozhattak volna (kép forrása: Wikimedia Commons)Woodstocki Mária, az apácafátylat öltött testvér (kép forrása: Wikimedia Commons)Simon de Montfort (kép forrása: Wikimedia Commons)Tervuren vára a kora újkorban (kép forrása: magnoliabox.com)Eleonóra, Bar grófnéja (kép forrása: English Heritage)II. Eduárd (kép forrása: History Extra)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár