Hét karácsonyi szokás a Tudorok Angliájában
2018. december 19. 15:09 Múlt-kor
Korábban
A legnépszerűbb karácsonyi étel a „brawn”, azaz a disznófej, illetve az abból készült kocsonya volt
A karácsonyi vacsorakor az angolok társadalmi osztálytól függetlenül fogyasztották az egyik legnagyobb szezonális kedvencet, a „brawnt”, amely összetételében igen hasonló az általunk ismert kocsonyához – a disznó kevésbé nemes részeiből, köztük a fejéből kioldott kollagénből és a benne foglalt húsdarabokból állt.
A gazdagabb háztartásokban egy lépéssel tovább mentek: a karácsonyi vacsora első fogása maga a disznó egész feje volt, amelyet kicsontoztak és vagdalthússal töltöttek meg, mustárral leöntve és fűszerekkel megszórva, gyümölcsökkel körítve (köztük a széles körben ismert almával a szájában), és rozmaringgal, babérlevéllel, vagy akár egy tiszafaágacskával díszítve, melyet tojásfehérjével vagy liszttel tettek havas kinézetűvé. A tálat vagy a gazdaság vezetője, vagy maga a családfő vitte be ünnepélyesen az étkezőterembe. E hagyományos fogás a királyi udvarban egészen Viktória királynő uralkodásáig bevett volt.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- A vasbeton alkalmazásának első meghonosítójára emlékeztek 14:20
- Ősszel nyílik meg a Néprajzi Múzeum új állandó kiállítása 11:20
- Súlyos taktikai vereségnek bizonyult az antant számára a gallipoli csata 09:50
- Megérzései segítették a modern régészet alapjait megteremtő Dörpfeldet 09:05
- A rádióban és a televízió képernyőjén is közönségkedvenc volt Zenthe Ferenc tegnap
- A köztudattal ellentétben erősítette II. András politikáját az Aranybulla tegnap
- Megfejtették a papírusztekercsek tartalmát, melyből kiderült, hol temették el Platónt tegnap
- Az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó emlékhelyeket keresnek tegnap