2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Hét csapnivaló uralkodó a történelemből

2020. július 24. 15:51 Múlt-kor

II. Rudolf német-római császár (Rudolf magyar király, 1576-1612)

Habár az újabb kori történészek már kedvesebben bánnak Rudolffal, mint a korábbiak, továbbra is az európai történelem legkevésbé alkalmas uralkodói közt tartják számon.

Az Európa jelentős része felett parancsoló férfit gyakran akadályozták az uralkodásban melankolikus, depressziós epizódjai, ideje jelentős részét pedig nem kötelességeivel, hanem az alkímiában és az asztrológiában, valamint a művészetekben elmerülve töltötte.

Mindez még nem érdemelne különösebben kitüntetett figyelmet, az azonban annál inkább, hogy a keresztény Európa egyesítésének vágyálmával hosszú, értelmetlen háborút viselt az Oszmán Birodalom ellen (a tizenöt éves háború), fellépett az addig az augsburgi vallásbéke által nagyrészt pacifikált protestánsok ellen, majd a magyar rendeknek megtiltotta sérelmeik országgyűlési tárgyalását, ami a Bocskai-szabadságharchoz vezetett.

1605-ben a dinasztia többi tagja rávette Rudolfot, adja át a magyarországi ügyek intézését öccsének, Mátyásnak (a későbbi II. Mátyás királynak), aki a bécsi, illetve a zsitvatoroki békékkel pacifikálta a magyar és a török felet.

Rudolf nem tartotta helyénvalónak öccse engedékenységét, és újabb háborúra készült a törökök ellen, Mátyás azonban a rendek támogatását maga mögé gyűjtve végül arra kényszerítette bátyját, adja át neki a magyar, az osztrák, illetve a morva koronát.

Az uralkodói gyengeség pillanatában lehetőséget látva a cseh protestánsok is követelni kezdték jogaik visszaállítását, amit Rudolf 1609-es felséglevelében teljesített is a Cseh Királyság területén. Ez nem bizonyult elegendőnek, és Rudolf végül seregeit vetette be a cseh protestánsok ellen, akik Mátyás segítségét kérték.

Mátyás elfogatta bátyját, és 1611-ig a prágai Hradzsinban tartotta fogva, amikor is Rudolf a cseh koronát is átengedte öccsének. Egyetlen megmaradt uralkodói címe a valódi hatalommal nem bíró német-római császári cím volt, amelyet kilenc hónappal későbbi haláláig viselt.

Rudolf nemtörődömsége és gyakran sértődöttségből meghozott döntései ágyaztak meg az Európát hosszú időre felforgató, szintén a csehországi vallásszabadság kérdéséből 1618-ban megindult harmincéves háborúnak, uralkodói alkalmatlansága tehát hosszú árnyékot vetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Claudius páncélos mellszobra (kép forrása: Wikimedia Commons)Ilja Repin: Rettegett Iván és fia, Iván (1855) (részlet) (kép forrása: Wikimedia Commons)IV. Iván (kép forrása: Wikimedia Commons)II. Rudolf (kép forrása: Wikimedia Commons)I. János (kép forrása: Wikimedia Commons)II. Lipót (kép forrása: Wikimedia Commons)XII. JánosI. Ranavalona fiaival (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár