2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Hét csapnivaló uralkodó a történelemből

2020. július 24. 15:51 Múlt-kor

János angol király (1377-1399)

A Robin Hood-monda főgonoszává vált János uralkodása intő példa arra, hogy a gyilkosság és az intrikák még akár bocsánatos bűnöknek is számíthatnak uralkodók esetében, az alkalmatlanság azonban aligha.

Habár II. Henrik kedvenc, legkisebb fia volt, a király nem bízta rá egyetlen fontos birtok ügyeinek intézését sem, így már korán megkapta a „földnélküli” gúnynevet (ezt később csak tovább erősítette franciaországi területvesztéseivel).

Bátyja, I. (Oroszlánszívű) Richárd uralma idején sikertelenül próbálta magához ragadni a hatalmat, amíg az nem tartózkodott az országban – Richárd visszatérése után száműzte.

Miután Richárd halála után trónra került, megölette unokaöccsét, Artúrt, félve annak erősebb és jogosabb trónigényétől. Ezt követően kezdett katasztrofális eredményű háborúba II. Fülöp Ágost francia királlyal, melynek során felmenői ősi birtoka, Normandia egészét elvesztette.

Az uralkodásával, valamint gőgös viselkedésével – feleségeikkel szembeni erőszakosságával és vissza nem fizetett kölcsöneivel – is elégedetlen bárók végül fellázadtak, és a Magna Carta Libertatum (Nagy Szabadságlevél) aláírására kényszerítették, amely az angol jogtörténet egyik legfontosabb dokumentumának bizonyult.

János azonban alig hogy aláírta, már szembe is ment rendelkezéseivel, ami újabb belháborút és egy francia inváziót is eredményezett. Egyes zsarnokokat rehabilitált már a történelmi emlékezet – János nem tartozik közéjük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Claudius páncélos mellszobra (kép forrása: Wikimedia Commons)Ilja Repin: Rettegett Iván és fia, Iván (1855) (részlet) (kép forrása: Wikimedia Commons)IV. Iván (kép forrása: Wikimedia Commons)II. Rudolf (kép forrása: Wikimedia Commons)I. János (kép forrása: Wikimedia Commons)II. Lipót (kép forrása: Wikimedia Commons)XII. JánosI. Ranavalona fiaival (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár