2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Herkulest ábrázoló, hatalmas mozaikra bukkantak Cipruson

2016. július 14. 10:39 MTI

Herkulest ábrázoló ritka római kori mozaikra bukkantak a helyi csatornahálózaton dolgozó munkások Larnaca városában - jelentette be szerdán a műemlékvédelemért felelős ciprusi hatóság.

Herkulest ábrázoló, hatalmas mozaik Cipruson

A mozaik fontos bizonyítéka annak, hogy a mai Larnaca helyén állt ókori Kition városa fontos szerepet játszott a római kultúra ciprusi elterjedésében. A sziget déli partján fekvő településen korábban nagyon kevés római kori maradványt tártak fel.

A régészeti feltárást felügyelő Georgosz Filoteu szerint a szakembereket lenyűgözte a görög mitológiai hős tetteit megörökítő, rendkívül jó állapotban fennmaradt mozaik mérete, amelyet eddig csak részben tártak fel. A kutatók szerint a 17 méter hosszú és 7 méter széles mozaik egy nagyobb középület padlója lehetett.

A leletet Larnaca egy forgalmas belvárosi útja mentén találták meg egy hónappal ezelőtt, amikor a helyi csatornahálózat fejlesztésén dolgozó munkások új csöveket fektettek le. Mivel az ókori padló autóút alatt fekszik, Petrosz Krisztodulu alpolgármester szerint alternatív útszakasz megépítésére lesz szükség, a lelőhelyet pedig szabadtéri múzeummá kellene alakítani.

"Kulturális örökségünk felbecsülhetetlen darabja a mozaik, amely nem csupán Larnacához, hanem egész Ciprushoz és az ide érkező több ezer külföldi látogatóhoz is tartozik, akik szeretnék élvezni a látványát" - hangsúlyozta a politikus, aki szerint a véletlenül megtalált mozaik még szebb, mint páfoszi párja. A szintén római kori lelet évente több tízezer turistát vonz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár